Monday , 13 May 2024

Μητσοτάκης: «Θα αποκατασταθούν οι πληγέντες της κακοκαιρίας» – Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα arogi.gov με τα μέτρα στήριξης

Με αναφορές στην ελληνική οικονομία και την… επικοινωνιακού τύπου ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας διάνθισε τις εξαγγελίες του ο πρωθυπουργός στη Λάρισα χθες, Κυριακή (10/9/2023), για την αποκατάσταση των πληγέντων της κακοκαιρίας «Daniel». Τόνισε ότι θα παρέχεται κάθε δυνατή προνοιακή και ψυχολογική στήριξη στους πολίτες που βρέθηκαν μακριά από τις εστίες τους. «Καταλαβαίνω ότι η έννοια της επόμενης ημέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των τραυμάτων που άφησε η θεομηνία. «Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι αύριο,Τρίτη (12/9/2023), θα βρεθεί στο Στρασβούργο όπου θα συναντήσει την πρόεδρο της Commission, Ursula Von der Leyen για να συζητήσει μαζί της «τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας». Όπως είπε χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν από το Ταμείο Αναδιάρθρωσης και το ΕΣΠΑ έως τα αγροτικά ταμεία και το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov προκειμένου να αρχίσουν να δίνονται τα πρώτα χρήματα στους πληγέντες από την ιστορικών διαστάσεων θεομηνία που έπληξε την Θεσσαλία. Οι αιτήσεις αφορούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου:
Πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής που αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων ( που έχουν την πλήρη ή την υψηλή κυριότητα) των οποίων τα ακίνητα υπέστησαν βλάβες και χαρακτηρίζονται από τις αρχές «κόκκινα» , επικίνδυνα δηλαδή για χρήση ή «κίτρινα», προσωρινά δηλαδή ακατάλληλα για χρήση. Τα ποσά είναι 10.00 ευρώ για την πρώτη περίπτωση και 5.000 ευρώ για τη δεύτερη.
Πρώτη Αρωγή για τη στήριξη των επιχειρήσεων η οποία φτάνει έως τις 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στο ενεργητικό τους (μηχανήματα, εξοπλισμός , κτιριακές εγκαταστάσεις) και 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς. Συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
-Ζημιές στην οικοσκευή και πρώτες επισκευαστικές εργασίες με τα ποσά να φτάνουν και τις 6.600 ευρώ. Τα 600 ευρώ αφορούν κάθε νοικοκυριό που επλήγη και καλύπτουν τις πρώτες ανάγκες ενώ το ποσό αυξάνεται για ΑμΕΑ και πολύτεκνες οικογένειες. Οι 6.000 ευρώ αφορούν την επιδιόρθωση ή αντικατάσταση της. Προβλέπονται επίσης 4.500 ευρώ για άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67% τουλάχιστον) από τραυματισμό που προήλθε από τη φυσική καταστροφή.

Άρχισαν οι αυτοψίες
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη αρχίσει οι αυτοψίες των αρμοδίων κλιμακίων στην περιοχή, οι οποίες ξεπερνούν τις 2.500. Ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή ή ανακατασκευή των κτιρίων. Το 80% είναι δωρεαν κρατική αρωγή και το 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων έως 150 τ.μ. Μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής, οι επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν με το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς που αφορά μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με την χορηγηθείσα πρώτη αρωγή και προκαταβολή, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι κτηνοτροφικές μονάδες. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι ζημιές και να γίνουν ξανά τα σπίτια των πληγέντων κατοικήσιμα, ενεργοποιείται και η επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 300 – 500 ευρώ.

Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων
Αναστέλλονται για έξι μήνες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πληγέντων – φυσικών προσώπων κι επιχειρήσεων, ενώ η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι τριετής και αφορά και τα αγροτεμάχια. Για 6 μήνες αναστέλλονται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης – πλειστηριασμοί και κατασχέσεις – επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από τις πλημμύρες. Ειδικά για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και για την στήριξη της απασχόλησης ενεργοποιείται η ειδική στήριξη με τη παροχή δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχου επιδόματος, ύψους 534 ευρώ για 3 μήνες. Επίσης αποφασίστηκε η παράταση της καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του επιδόματος στέγασης στους δικαιούχους τους εως το τέλος του έτους. Όποιος δηλαδή έχει μια εγκριτική απόφαση που λήγει τον Σεπτέμβριο ,αυτή παρατείνεται για 3 μήνες έως το τέλος του έτους ενώ αν η εγκριτική λήγει τον Οκτώβριο η παράταση είναι για 2 μήνες χωρίς καμία αίτηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *