Friday , 26 April 2024

Μισθοί πείνας των 300-400 ευρώ για τους εργαζόμενους στο εμπόριο

Της Σοφίας Ξανθοπούλου

Απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα και τα μέλη της ένωσης εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις της στο thesseconomy η Νόπη Μουστακίδου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εμποροϋπαλλήλων ανέφερε ότι “ένας νέος εργαζόμενος ειδικά στον τομέα του εμπορίου και όχι μόνο, που δουλεύει 4ωρο, στα πόσα χρόνια θα συμπληρώσει τα ένσημα που λέει ο νέος νόμος έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει μια αξιοπρεπή σύνταξη;”.

Η κ. Μουστακίδου διερωτήθηκε ποιες είναι οι ωφέλειες από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που επικαλείται ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τη στιγμή που διατηρούνται και αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους.

“Εμείς δε λέμε περασμένα ξεχασμένα ούτε στο νόμο Κατρούγκαλου ούτε και στους υπόλοιπους νόμους που έχουν περάσει οι τελευταίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που συμβαίνει στους χώρους δουλειάς είναι ότι έχουμε μια επίθεση της εργοδοσίας σε όλους τους τομείς με μείωση μισθών, με αλλαγή των συμβάσεων, μείωση του μισθολογικού κόστους, με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ανά πάσα στιγμή ο εργοδότης μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εργαζόμενο όπως θέλει. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια διεύρυνσης του ωραρίου. Αυτό έχει αντίκτυπο ειδικά στις γυναίκες που εργάζονται σε “σπαστό” ωράριο και αναγκάζονται όλη μέρα να την περνούν στο χώρο εργασίας” τόνισε η κ. Μουστακίδου.

Η κ. Μουστακίδου ανέφερε ότι σε πάρα πολλούς χώρους εργασίας γίνονται αλλαγές συμβάσεων, οι εργοδότες πιέζουν για αλλαγές της ατομικής σύμβασης που σημαίνει εργασία με χειρότερους όρους και με μείωση του μισθού. “Οι νέοι εργαζόμενοι ειδικά έχουν μεγάλο πρόβλημα, δουλεύοντας 3ωρα ή 4ωρα για 200, 300 ή στην καλύτερη περίπτωση 400 ευρώ το μήνα.

Τα αιτήματα της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων είναι:

  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό.
  • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων
  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *