Saturday , 4 May 2024

Μιχάλης Κατρίνης: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις 85.000 οικογένειες που πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο»

Να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία που θα βγάζει από το αδιέξοδο 85.000 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, ζήτησε από την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

Σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι η επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών, αφού επιβαρύνονται υπέρμετρα σε ό,τι αφορά τις δόσεις αποπληρωμής.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή εμπειρία, όσον αφορά τη διαχείριση του συγκεκριμένου προβλήματος, ο κ.Κατρίνης επισήμανε ότι δανειολήπτες από ευρωπαϊκές χώρες προσέφυγαν στα εθνικά τους δικαστήρια, αμφισβητώντας ως καταχρηστικούς και αδιαφανείς τους όρους της σύμβασης με τους οποίους αναλάμβαναν το βάρος του συναλλαγματικού κινδύνου και, στη μεγάλη τους πλειονότητα, δικαιώθηκαν από τις δικαστικές αποφάσεις.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην περίπτωση της BNP Paribas στη Γαλλία, η οποία ήρθε σε συμφωνία με τους δανειολήπτες μέσω της καταναλωτικής οργάνωσης που τους εκπροσωπούσε, ώστε να τους αποζημιώσει.

«Στην Ελλάδα όμως, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι δεν ελέγχεται ο όρος με τον οποίο επιρρίπτεται ο συναλλαγματικός κίνδυνος στον δανειολήπτη. Ούτε, μάλιστα, για την αδιαφάνειά του, όταν δηλαδή δεν συνοδεύεται με σαφή πληροφόρηση για τις συνέπειες, που μπορεί να έχει η εφαρμογή του. Στη κρίση της αυτή οδηγήθηκε η Ολομέλεια δίχως να απευθύνει, όπως έκαναν άλλα εθνικά δικαστήρια και ως όφειλε, προδικαστικά ερωτήματα για τα κρίσιμα ζητήματα της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες ελβετικού φράγκου αισθάνονται δικαιολογημένα ότι δεν αντιμετωπίστηκαν ως ισότιμοι ευρωπαίοι πολίτες»,σημείωσε ο κ. Κατρίνης και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε οι ελληνικές τράπεζες να προβούν σε ανάλογες με αυτές της ΒΝΡ PARIBAS διαπραγματεύσεις με τις καταναλωτικές οργανώσεις, που εκπροσωπούν τους δανειολήπτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *