Friday , 29 March 2024

Μόλις ένας στους δέκα συνταξιούχους θα λάβει αναδρομικά

«Φρένο» στην καταβολή των αναδρομικών σε δυόμισι εκατομμύρια συνταξιούχους βάζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να επιστρέψει χρήματα σε μόλις 300.000(!) δικαιούχους.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), η Ολομέλεια του ΣτΕ επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάϊος 2016) μόνο στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή και όχι για το σύνολο των συνταξιούχων για το διάστημα από το 2015 μέχρι σήμερα.

Έτσι, ανατρέπεται η προηγούμενη απόφασή του (2287/2015) ΣτΕ που είχε επιδικάσει αναδρομικά πολλών ετών στους συνταξιούχους.

Αυτό σημαίνει ότι το ύψος των αναδρομικών που θα καταβληθούν στους δικαιούχους είναι  3,262 δισεκατομμύρια ευρώ για τις κύριες και 723 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις, δηλαδή συνολικά 3,985 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει τον συνωστισμό που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα, έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών και τα ΑΤΜ, προχώρησε σε επιμήκυνση του διαστήματος καταβολής των συντάξεων Μαίου.

Η «πρεμιέρα» λοιπόν γίνεται αύριο, Τετάρτη με την καταβολή των συντάξεων σε ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων ο αριθμός του Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), λήγει σε μονό αριθμό, δηλαδή σε 1, 3, 5, 7 και 9.

Ακολουθούν, την Παρασκευή 24 Απριλίου, οι συντάξεις σε ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε ζυγό αριθμό και συγκεκριμένα σε 0, 2, 4, 6 και 8.

Εξάλλου, την Δευτέρα 27 Απριλίου θα πληρωθούν οι συντάξεις σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και την προσεχή Τετάρτη 29 Απριλίου, θα δοθούν οι συντάξεις του δημοσίου και των ασφαλισμένων στο πρώην ΝΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και  ΔΕΗ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *