Friday , 29 March 2024

Μόλις ένας στους δύο πλειστηριασμούς που ανακοινώνονται, ολοκληρώνονται(!)

Του Γ.Κατσιάνη

Μόλις ένας στους δύο πλειστηριασμούς που ανακοινώνονται, ολοκληρώνονται καθώς από τους 14.500 πλειστηριασμούς που έχουν αναρτηθεί από τις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, μόλις οι 7.500 πραγματοποιήθηκαν.

Όπως αποκάλυψε η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Καρακάσιου-Μπάτζιου, πολλοί οφειλέτες σπεύδουν να ρυθμίσουν τις οφειλές που έχουν είτε προς ιδιώτες, είτε προς τις τράπεζες, παρά να βγει στο σφυρί το ακίνητο τους.

“Γνωρίζοντας ότι το ακίνητο τους θα βγει στο σφυρί, οι οφειλέτες πηγαίνουν και κάνουν ρυθμίσεις και ο πλειστηριασμός αναστέλλεται”, δήλωσε η πρόεδρος των συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, πολλοί δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), ώστε να μην χάσουν την κύρια κατοικία τους.

“Με τη νέα ρύθμιση, χαρίζεται το ανεξόφλητο ποσό του δανείου που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας. Για παράδειγμα, για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, η αξία του ακινήτου του είναι σήμερα 50.000 ευρώ. Άρα, χαρίζονται οι 40.000 ευρώ ενώ το υπόλοιπο των 60.000 ευρώ θα αποπληρωθεί σε 25 χρόνια, με επιτόκιο 2%”, δήλωσε ο φοροτεχνικός, Θεόδωρος Σιώζιος.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δανειοληπτών, λειτουργούν 40 γραφεία ενημέρωσης και υποστήριξης σε όλη την χώρα.

Να σημειωθεί ότι από την 1η Ιουλίου μέχρι και σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους 17.925 χρήστες και έχουν υποβληθεί 32 αιτήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *