Friday , 3 May 2024

Μόλις 12 από τους 129 παραθαλάσσιους δήμους έχουν συμβάσεις για ναυαγοσωστική κάλυψη -«Ανοχύρωτες» οι ελληνικές παραλίες;

Βρισκόμαστε στην … καρδιά του καλοκαιριού και οι τραγικές απώλειες ανθρώπινων ζωών είναι σχεδόν καθημερινό γεγονός. Ο λόγος, ότι αρκετές παραλίες είναι «ανοχύρωτες» καθώς δεν έχουν πάει σε αυτές ναυαγοσώστες.

Στα… χαρτιά η πρόβλεψη για ναυαγοσώστη
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόβλεψη για ναυαγοσώστη παραμένει στα χαρτιά, καθώς στην πράξη οι περισσότερες δημοτικές Αρχές αφήνουν ακάλυπτες τις παραλίες τους αν και εκατοντάδες άνθρωποι θυσιάζονται κάθε χρόνο στο βυθό της θάλασσας. Ενδεικτικά, την περασμένη Πέμπτη (6/7/2023) είχαμε τον τραγικό αριθμό των 7 νεκρών από πνιγμό σε θάλασσες της χώρας μας, με το Λιμενικό να προχωρά σε συστάσεις και συμβουλές προς τους πολίτες. «Έχουν προβλεφθεί από το Ελληνικό Λιμενικό και γίνονται επισταμένως έλεγχοι στις παραλίες με έμφαση το Σαββατοκύριακο, ούτως ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την προβλεπόμενη ναυαγοσωστική κάλυψη», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου.

Οικονομική αδυναμία
Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι για το επικίνδυνο κενό ασφαλείας επικαλούνται αδυναμία να καλύψουν ναυαγοσωστικά τις παραλίες τους. Οι κατά τόπους λιμενικές Αρχές βεβαιώνουν παραβάσεις για τη μη παρουσία ναυαγοσωστών σε πολυσύχναστες παραλίες, αλλά δυστυχώς η κατάσταση δεν αλλάζει. Για φέτος οι υπογεγραμμένες συμβάσεις με δήμους ώστε να υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη -από την 1η Ιουνίου 2023- είναι μόλις 12 σε σύνολο 129 παραθαλάσσιων δήμων! Οι δήμοι υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Εσωτερικών καλύπτει περίπου το 35% του συνολικού κόστους ναυαγοσωστικής κάλυψης με το υπόλοιπο ποσό να μετακυλίεται στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ. Να σημειωθεί ότι τα δυο πρώτα χρόνια εφαρμογής του Π.Δ. 71/2020 η επιχορήγηση από την Πολιτεία ήταν 7.000.000 ευρώ, ενώ φέτος ανέβηκε στα 10.000.000 ευρώ για τους 129 δήμους που πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα. Όμως, πολλοί ΟΤΑ παίρνουν τα χρήματα, αλλά θεωρώντας ότι δεν θα συμβεί κάτι δεν τα διαθέτουν για ναυαγοσώστες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *