Sunday , 28 April 2024

Μόσχα: Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση –11 συλλήψεις – 93 οι νεκροί πάνω από 150 οι τραυματίες

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα που είχε ως αποτέλεσμα 93 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 150 να τραυματιστούν, σύμφωνα με το Reuters. Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κι άλλο. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή, την πιο αιματηρή στη Ρωσία μετά την πολιορκία σχολείου στο Μπεσλάν το 2004, ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

11 συλλήψεις
O Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε από την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB ότι 11 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την τρομοκρατική επίθεση χθες, Παρασκευή, στο συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, μεταξύ των οποίων οι τέσσερις εμπλέκονται άμεσα στο μακελειό, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax», επικαλούμενο ανακοίνωση του Κρεμλίνου. «Γίνονται περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό περισσότερων συνεργών», πρόσθεσε το «Interfax», επικαλούμενο και πάλι το Κρεμλίνο. Νωρίτερα Ρώσος βουλευτής είχε ανακοινώσει τη σύλληψη δύο υπόπτων ύστερα από την καταδίωξη ενός αυτοκινήτου Renault, το οποίο εντοπίστηκε από την αστυνομία στην περιφέρεια Μπριάνσκ, περίπου 340 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, και αρνήθηκε να σταματήσει σε έλεγχο της αστυνομίας. Ο βουλευτής Αλεξάντερ Κινστάιν σημείωσε ότι η έρευνα των αρχών συνεχίστηκε για άλλους που διέφυγαν σε κοντινό δάσος. Επίσης πρόσθεσε ότι στο αυτοκίνητο βρέθηκαν ένα πιστόλι, ένας γεμιστήρας για τουφέκι εφόδου και διαβατήρια από το Τατζικιστάν.

Οι δράστες
Μαχητές του ISIS «επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση… στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας Μόσχας», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων «Telegram». Η ανακοίνωση του ISIS ανέφερε ότι οι επιτιθέμενοι «υποχώρησαν στις βάσεις τους με ασφάλεια». Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, οι δράστες διαφεύγουν της σύλληψης, αν και νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι είχε προσαχθεί ένας ύποπτος. Επίσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύονται φωτογραφίες από τους φερόμενους ως δράστες μέσα στο λευκό όχημα, με το οποίο διέφυγαν αφού σκόρπισαν το θάνατο.

Και παιδιά μεταξύ των θυμάτων
Πέντε ένοπλοι ντυμένοι με στολές παραλλαγής άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον ανθρώπων σε συναυλιακό χώρο στο Crocus City κοντά στη Μόσχα, σε μια από τις χειρότερες τέτοιες επιθέσεις στη Ρωσία εδώ και χρόνια. Ο επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών της Μόσχας επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των νεκρών στην επίθεση υπάρχουν ανήλικοι. Πολλά παιδιά επίσης τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς στην αίθουσα συναυλιών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria», το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της Μόσχας. Ένας ανώνυμος αυτόπτης μάρτυρας είπε νωρίτερα ότι πολλά παιδιά και έφηβοι έπαιζαν σε διαγωνισμό χορού στην αίθουσα χορού όταν άρχισε η επίθεση. Παρόντες ήταν και οι γονείς τους.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία. «Όλες οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν σε ολόκληρη τη Ρωσία αυτό το Σαββατοκύριακο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς», δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Οι αντιδράσεις της Μόσχας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις σχετικά με τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πούτιν έχει δώσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες σχετικά με το περιστατικό, δήλωσε ο Πεσκόφ. Η Ρωσία θα βρει και θα καταστρέψει τους ανώτατους αξιωματούχους της Ουκρανίας εάν συνδέονται με την επίθεση με όπλα έξω από τη Μόσχα που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς την Παρασκευή, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τους πυροβολισμούς στη Μόσχα» ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχάιλο Ποντολιάκ.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία
Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει τις ρωσικές υπηρεσίες πριν από δύο εβδομάδες για την τρομοκρατική απειλή. Ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ «επιβεβαίωσε» ότι η Ουάσινγκτον έχει πληροφορίες ότι πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα βρίσκεται το ISIS. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τις ρωσικές αρχές για την τρομοκρατική απειλή πριν από δύο εβδομάδες.

Διεθνείς αντιδράσεις
Η αμερικανική προεδρία χαρακτήρισε την επίθεση «απαίσια», αλλά δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεση ένδειξη για οποιαδήποτε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε ένα μήνυμα προς τον Πούτιν, κατήγγειλε έντονα τη «δολοφονία αθώων ανθρώπων», ενώ ο πρόεδρος του Καζακστάν Τοκάγιεφ πρόσφερε επίσης υποστήριξη στις ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου. Σοκ και αποτροπιασμό από τις αναφορές για την τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο «Crocus City Hall» της Μόσχας, εκφράζει η Ε.Ε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *