Thursday , 28 March 2024

Μύθοι και πραγματικότητα για το πρόγραμμα των οικιακών φωτοβολταϊκών στις στέγες

Του Γ. Κατσιάνη

Με την ενεργειακή κρίση να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών, μιας και οδεύουμε προς τον χειμώνα, όλο και περισσότεροι με ρωτούν τι προβλέπει το πρόγραμμα της εγκατάστασης των οικιακών φωτοβολταϊκών.

“Τίποτα συγκεκριμένο ακόμα…”, τους απαντώ, με πολλούς να απογοητεύονται στο άκουσμα της αρνητικής εξέλιξης.

“Μα το εξήγγειλε ο Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ”, επιμένουν κάποιοι που θέλουν να ελπίζουν.

“Ναι, ότι θα τρέξει το πρόγραμμα για τα νοικοκυριά, όχι ότι υλοποιείται ήδη”, τους επισημαίνω.

Για την ιστορία να θυμίσω ότι από τις αρχές κιόλας του έτους, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε στην επιδότηση του προγράμματος εγκατάστασης 100.000 φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες κατοικιών.

Μάλιστα, παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχαν δηλώσει ότι το ύψος της επιδότησης θα έφτανε το 60% για τους οικιακούς χρήστες ενώ στόχος είναι το μερίδιο των ΑΠΕ να φθάσει στο 80% στην ηλεκτροπαραγωγή, 50% στην ψύξη-θέρμανση και 30% στις μεταφορές.

Σήμερα, τέλη Οκτωβρίου, τα αρμόδια υπουργεία ακόμα δεν προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις, με αποτέλεσμα ακόμα και αυτοί που είναι αποφασισμένοι να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία, να αναμένουν τις επιδοτήσεις.

Ελπίζω το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος και να μην το “παγώσει”, ενόψει του χειμώνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *