Tuesday , 23 April 2024

Μ.Βορίδης: Δυο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στο 1ο τετράμηνο του 2020 για τον πρωτογενή τομέα – Στα 600 εκατ.ευρώ ο προϋπολογισμός για τα Σχέδια Βελτίωσης

Ενεργοποίηση στο πρώτο τετράμηνο του 2020 δυο νέων χρηματοδοτρικών εργαλείων, αρχικού συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, που δυνητικά μπορούν να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ και θα αφορούν σε χαμηλότοκα δάνεια, μακράς ωρίμανσης και με μειωμένες εξασφαλίσεις, προανήγγειλε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξηςαι Τροφίμων. Μάκης Βορίδης. Στόος, όπως τόνισε, είναι να δοθεί νέα ώθηση στον πρωτογενή τομέα.
Μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Εκμηχάνισης της ελληνικής γεωργίας, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) ο υπουργός Αγροτρικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα Σχέδια Βελτίωσης, από 316 εκατ. ευρώ θα διπλασιαστεί σχεδόν και θα φτάσει στα 600 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα για το πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι όταν ανέλαβε τα βρήκε σε κατάσταση νομικής περιπλοκής. «Είχε δημιουργηθεί μια απίστευτη νομική δυσκολία εξαιτίας των χειρισμών που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά με νομική οξυδέρκεια, σκληρή δουλειά και την πολιτική απόφαση,  το θέμα επιλύθηκε», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που γίνεται με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και με όχημα το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης -αρχικό κεφάλαιο 80 εκατ. ευρώ, που δυνητικά μπορεί να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ- ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι οι διαδικασίες προχωρούν, και εντός του Ιανουαρίου, το αργότερο τον Φεβρουάριο, θα «μπορέσουν όσες ελληνικές τράπεζες πάρουν το πράσινο φως να ξεκινήσουν να δίνουν τα χαμηλότοκα δάνεια, μακράς ωρίμανσης και με μειωμένες εξασφαλίσεις στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας  Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Μπαγινέτας, διευκρίνισε ότι το προαναφερόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο αφορά τα σχέδια βελτίωσης και τη μεταποίηση και σημείωσε ότι πρόσβαση θα έχουν σε αυτό νομικά πρόσωπα, με τα δάνεια θα ξεκινούν από το ποσό των 10.000 ευρώ. Τόνισε δε ότι μέχρι το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου, θα έχει γίνει γνωστό ποιες τράπεζες θα συμμετέχουν.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο εργαλείο, πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία που ανέλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά σε χαμηλότοκα δάνεια, μακράς ωρίμανσης και με μειωμένες  εξασφαλίσεις  για τους αγρότες. Θα είναι ύψους 170 εκατ. ευρώ και δυνητικά θα μπορέσει να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί από ελληνικές τράπεζες που θα δανείζονται με χαμηλό επιτόκιο κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».
 
   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *