Thursday , 9 May 2024

Μ. Θεμιστοκλέους για Johnson&Johnson: Ο βασικός κορμός του σχεδιασμού μας δεν αλλάζει

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε αναφορικά με τις καθυστερήσεις που προκύπτουν από την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου κατά του Covid-19 της Johnson & Johnson, o γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τηρούμε στάση αναμονής αλλά ο βασικός κορμός του σχεδιασμού μας δεν αλλάζει, τόνισε σήμερα μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Όπως είπε, προσαρμοζόμαστε σε οποιαδήποτε δυσκολία.

Η παραλαβή των πρώτων δόσεων θα γίνει κανονικά σήμερα και αναμένονται οι ανακοινώσεις του ΕΜΑ και του FDA ώστε να γίνουν περαιτέρω συστάσεις για την χορήγηση του εμβολίου. Όμως ο σχεδιασμός δεν αλλάζει.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η χώρα μας παραλαμβάνει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και η Ελλάδα αναμένει από την  Johnson & Johnson μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων. 

Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο ανακοίνωσε χθες ότι θα καθυστερήσεις τις παραδόσεις των εμβολίων της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

«Ο βασικός κορμός και οι βασικές ποσότητες δόσεων είναι από την εταιρεία Pfizer  που συνεχίζουμε κανονικά», εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους

«Να υπενθυμίσω ότι τον Μάιο περιμένουμε περισσότερο από 1,5 εκατ. δόσεις (της Pfizer)», πρόσθεσε. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το χρονιδιάγραμμα:

  • Στις 10 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια και όχι μόνο για της AstraZeneca.
  • Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες. Πρόκειται για περίπου 800.000 ανθρώπους και αφορά νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης και καρδιοαγγειακά νοσήματα. Μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα ενταχθούν στην πλατφόρμα και όλα τα υπόλοιπα νοσήματα.
  • Από την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και η ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών.
  • Το Σάββατο 24, Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *