Thursday , 25 April 2024

Μ.Χρυσοχοϊδης από Έβρο: “Η Ελλάδα ξέρει να φυλάει τα σύνορά της και θα τα φυλάξει ακόμη πιο αποτελεσματικά”.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα ξέρει να φυλάει τα σύνορά της και ότι θα τα φυλάξει ακόμη πιο αποτελεσματικά απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σήμερα από τον Έβρο, όπου επισκέφθηκε την παραμεθόριο και συμμετείχε σε σύσκεψη των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης και όλων των διοικητών Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης, στην οποία συζητήθηκαν θέματα βελτιώσεων στις υποδομές και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των μονάδων και τονίστηκαν οι
τεράστιες ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό

Η επίσκεψη άρχισε νωρίς το πρωί στο Λυκόφως, συνοριακό σημείο του ποταμού, όπου η Ελληνική Αστυνομία επιτηρεί με πλωτά μέσα την γραμμή εισόδου στη χώρα. Στη συνέχεια ο κ.Χρυσοχοϊδης μετέβη στο Χειμώνιο, όπου βρίσκεται μεγάλη μονάδα επιτήρησης συνόρων και προήδρευσε  στην προαναφερόμενη σύσκεψη.

“Η επίσκεψη μου στον Έβρο είχε ένα τριπλό σκοπό”, τόνισε ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη. “Πρώτον, να ενημερωθώ, όχι μόνο για το μεταναστευτικό αλλά κυρίως για το επιχειρησιακό αστυνομικό μέρος της ασφάλειας συνόρων, που εδώ στον Έβρο έχει πρόσθετη εθνική σημασία.

Δεύτερον, να στείλω ένα μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση πως η Ελλάδα ξέρει να φυλάει τα σύνορά της. Και ότι θα τα φυλάξει ακόμη πιο αποτελεσματικά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως και η ασφάλεια της χώρας. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει κράτος δικαίου. Κυρίως και πρώτα στον Έβρο.

Το σπουδαιότερο, να δείξω έμπρακτα στους ακρίτες μας εδώ πάνω, πως η Κυβέρνηση τους στηρίζει, τους αγκαλιάζει και ότι αυτά δεν είναι τα συνηθισμένα λόγια μιας επίσκεψης πολιτικού. Αποφασίστηκαν δράσεις, θα υπάρξει περαιτέρω σχεδιασμός και θα ξανάρθω εδώ να επιβλέψω προσωπικά την πρόοδο της υλοποίησής τους”.

Από την πλευρά τους οι συνοριοφύλακες, με ανακοίνωσή τους μετά την συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη επισημαίνουν πως είναι ο υπουργός που δημιούργησε το 1999 το θεσμό των Συνοριακών Φυλάκων στην Ελλάδα και πως σήμερα καλείται να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τη συνοριακή φύλαξη και την προστασία των συνόρων με νέα δεδομένα και πιεστικές συνθήκες που δημιουργούνται από τις έντονες μεταναστευτικές ροές.

Η ανακοίνωση τους αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Επισημάναμε στον Υπουργό την αναγκαιότητα να μην απομακρυνθεί κανείς από την αποσπασμένη δύναμη είτε με δαπάνες είτε χωρίς δαπάνες από τις Υπηρεσίες μας. Του αναπτύξαμε την αναγκαιότητα να ενισχυθούν οι Υπηρεσίες και ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε δυνάμεις από την πρώτη γραμμή. Ζητήσαμε την παραμονή των αποσπασμένων που διατάχθηκαν να επιστρέψουν στην Αθήνα στην οργανική τους θέση καθώς οι ελλείψεις είναι τεράστιες και η παραμονή τους είναι τουλάχιστον αναγκαία.

Ζητήσαμε  επιπρόσθετα προσλήψεις συνοριακών φυλάκων για την ενίσχυση των συνόρων μας,  για την ενίσχυση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης σε όλο τον Έβρο. Καταθέσαμε το συγκεκριμένο αίτημα σε έναν Υπουργό που πριν χρόνια ήταν ο πρωτεργάτης σύστασης του θεσμού του Συνοριακού Φύλακα στην Ελλάδα. Σε μια εποχή που τότε είχε αμφισβητηθεί το όλο εγχείρημα αλλά αποδείχθηκε πως η επιλογή αυτή διαχρονικά ήταν καταλυτική για την φύλαξη των συνόρων και την εθνική ασφάλεια. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη αυτή για νέες προσλήψεις δεν μπορεί να μην γίνεται αντιληπτή από τον καθένα.

Ζητήσαμε την επαναφορά της Υπηρεσίας Συνοριακής  Φύλαξης Τυχερού, που πριν δύο χρόνια η προηγούμενη πολιτική Ηγεσία, έθεσε ως πρωταρχική αναγκαιότητα να την καταργήσει !!!.  Μια κατάργηση που μόνο στα χαρτιά κατάφερε να πετύχει, καθώς συνεχίζει από τότε να υφίσταται και να λειτουργεί με τεράστιο όγκο εργασίας ένα χιλιόμετρο από  τα Τουρκικά σύνορα.

Του επισημάναμε την αναγκαιότητα επέκτασης του σχεδίου επιτήρησης των χερσαίων συνόρων του Έβρου  με σταθερό σύστημα καμερών, ένα σύστημα που σήμερα περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα στο βόρειο Έβρο.

Καταθέσαμε τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και Μέσα. Ζητήσαμε από τον κύριο Υπουργό, την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλαισίου που θα εξασφαλίζει σύγχρονα  και κατάλληλα οχήματα για κάθε χρήση σε όλη τη γραμμή των συνόρων.

Τέλος  συζητήσαμε και ζητήσαμε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να σταθεί και να υποστηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλουμε εδώ και πολλά χρόνια για την φύλαξη των συνόρων μας, στον αγώνα που δίνουμε καθημερινά να μην είναι η χώρα μας ξέφραγο αμπέλι, στον «πόλεμο» που έχουμε καθημερινά απέναντι στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Ένα κάλεσμα που όπως μας επιβεβαίωσε θα τον βρίσκει πάντα δίπλα μας σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια.  Θέτοντας σε προτεραιότητα την συνοριακή φύλαξη και την προστασία των συνόρων ο Υπουργός επεσήμανε πως θα πράξει ότι είναι δυνατόν που θα ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια που καταβάλλεται σε όλο τον Έβρο”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *