Tuesday , 19 March 2024

Νέα μέτρα στήριξης, ύψους 80 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού τον Ιανουάριο ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων, επεκτείνονται οι προσωρινές αναστολές εργαζομένων με αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιπλέον κλάδους, με οριοθέτηση ποσοστού επί του απασχολούμενου προσωπικού που δύναται να τίθεται σε αναστολή.

Ειδικότερα, από την 1/1/2022 και έως τις 31/1/2022 έχουν ήδη δυνατότητα να θέτουν σε προσωρινή αναστολή το 100% των εργαζομένων τους αποκλειστικά οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους:

-Νυχτερινά κέντρα και μπαρ
-Αίθουσες συναυλιών και επαγγέλματα συναφή με τη μουσική.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εξάλλου, από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022 επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή το 100% των εργαζομένων τους οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους :

-Τέχνες του θεάματος και θέατρα
-Χώροι εκδηλώσεων και θεαμάτων
-Διοργάνωση γάμων και εκδηλώσεων
-Παιδότοποι.

Επιπλέον, από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022 επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή έως 25% των εργαζομένων τους και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους:

-Εστίαση
-Υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering)
-Ξενοδοχεία
-Ταξιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες κρατήσεων
-Κινηματογράφοι
-Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
-Γυμναστήρια
-Αθλητική εκπαίδευση και αθλητικές δραστηριότητες
-Σχολές χορού
-Φυσική ευεξία
-Πάρκα αναψυχής και θεματικά πάρκα
-Καζίνο.

Ενίσχυση από ΠΔΕ

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την ενίσχυση επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων που πλήττονται σημαντικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Οι επιλέξιμοι κλάδοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων την οργάνωση συνεδρίων, εμπορικών εκθέσεων και εκδηλώσεων, τις υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering), τις σχολές χορού
και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Για να συμμετάσχει κάποιος στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει υποστεί μείωση τζίρου άνω του 50%, το διάστημα 2019-2020 και το ανώτατο όριο της ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 400.000 ευρώ.

Αναστολή καταβολής δόσης οφειλών

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά την αναστολή καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά και εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται προσωρινά σε αναστολή.

Στις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά (σύμφωνα με τη λίστα ΚΑΔ των οποίων το 100% των εργαζομένων δύναται να τεθεί σε προσωρινή αναστολή εργασίας ως ανωτέρω), παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Για τους εργαζόμενους ανά την επικράτεια των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό πακέτο ενίσχυσης ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *