Thursday , 28 March 2024

Νέα πρόταση της κυβέρνησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και στο… βάθος συναίνεση

Πρόταση τεσσάρων σημείων, που αποτελεί επί της ουσίας «σύνθεση» των απόψεων που κατέθεσε η αντιπολίτευση στην πρόσφατη διακομματική επιτροπή, απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος προς τα κόμματα, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το εν λόγω κείμενο, η κυβέρνηση εμμένει στην κόκκινη γραμμή της, ότι δηλαδή η ψήφος των ελλήνων που κατοικούν εκτός Ελλάδος θα μετράει στο εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ ενσωματώνονται οι προτάσειςτου ΚΚΕ (όριο 30 ετών απουσίας από την Ελλάδα και ύπαρξη οικονομικής σχέσης).

Ως προς την εκλογική διαδικασία, το υπουργείο Εσωτερικών προτείνει αυτοπρόσωπη ψήφο σε πρεσβείες και προξενεία, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από αυτούς τους χώρους.

Σχετικά με το ποιους βουλευτές θα εκλέγουν οι Έλληνες του εξωτερικού, το υπουργείο Εσωτερικών επιλέγει τη λύση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αυξάνοντας τον αριθμό των υποψηφίων από 12 σε 15.

Με βάση, λοιπόν, τη συγκεκριμένη πρόταση, φαίνεται πως είναι εφικτή η επίτευξη των 200 ψήφων που απαιτούνται για να περάσει από τη Βουλή το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του Εξωτερικού και να ισχύσει από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το απόγευμα με απόφαση της Πολιτικής του Γραμματείας, ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για πρόθεσή του να επιδιώξει τις επόμενες μέρες «τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία», κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συναίνεσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *