Friday , 29 March 2024

Νέα ρύθμιση ανοίγει το δρόμο για την συνταξιοδότηση όσων χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία

Του Γ. Κατσιάνη

Ανάσα σε χιλιάδες εργαζόμενους που θέλουν να βγουν στη σύνταξη αλλά δεν μπορούν, λόγω οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, δίνει νέα απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 259 του νόμου 4798/2021, καθορίζεται πλέον για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς ενιαίο ανώτερο όριο οφειλών που περιλαμβάνουν κύρια οφειλή, πρόσθετα τέλη, αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων και λοιπές επιβαρύνσεις σε 20.000 ευρώ και για όσους υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ σε 6.000 ευρώ. 

Μέχρι σήμερα, το ποσό της οφειλής ήταν χαμηλότερο και διαφορετικό ανά φορέα. Για παράδειγμα οι απασχολούμενοι στο ΕΤΑΑ (Ταμείο Νομικών, ΤΣΜΝΕΔΕ, ΤΣΑΥ) είχαν ανώτερο όριο οφειλής στις 15.000 ευρώ και οι απασχολούμενοι στον ΟΓΑ στις 4.000 ευρώ.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ

Στην περίπτωση όπου κάποιος έχει οφειλές μεγαλύτερες των 20.000 ευρώ (ή 6.000 ευρώ για τον ΟΓΑ), τότε θα πρέπει να καταβάλει «εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό… εντός διμήνου από την γνωστοποίηση της οφειλής».

Σε αντίθετη περίπτωση, το αίτημα αρχειοθετείται και δεν καταβάλλεται η σύνταξη στον ενδιαφερόμενο οφειλέτη.

Εξόφληση της οφειλής σε 60 δόσεις

Στην περίπτωση όπου κάποιος έχει οφειλές μικρότερες των 20.000 ευρώ (ή 6.000 ευρώ για τον ΟΓΑ), το ποσό αυτό παρακρατείται σε 60 μηνιαίες δόσεις για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.  

Η παρακράτηση αφορά την κύρια σύνταξη, ισχύει από την πρώτη ημέρα καταβολής της και το ελάχιστο ποσό είναι τα 50 ευρώ τον μήνα.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *