Thursday , 18 April 2024

Νέα σεμινάρια EUREM σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για Ενεργειακούς Διαχειριστές από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Νέα σεμινάρια EUREM για Ενεργειακούς Διαχειριστές (EnergyManagers) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεκινά το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, κάνοντας χρήση ενός σύγχρονου και επικαιροποιημένου εκπαιδευτικού υλικού με πανευρωπαϊκή επαγγελματική αναγνώριση με την υποστήριξη του έργου EUREMnext από το HORIZON 2020 και το Executive Agency for SMEs.

Με την πρωτοβουλία του αυτή το Επιμελητήριο πρωτοπορεί στην επιμόρφωση Ευρωπαίων Ενεργειακών Διαχειριστών, που ήδη στελεχώνουν ή θα στελεχώσουν επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις στην αγορά ενέργειας, όπως η αύξηση των τιμών σε ηλεκτρισμό, Φ.Α. και Πετρέλαιο, η ενεργοποίηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τα νέα δεδομένα για τις ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (net-metering, energy storage, ενεργειακές κοινότητες, κτλ.), τη νέα τάση για ηλεκτροκίνηση, τις νέες τεχνολογίες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και τις απαιτήσεις του ν.4342/2015 για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Πρόκειται για μια σειρά προκλήσεων που διαφοροποιούν το τοπίο στην αγορά ενέργειας, το οποίο απαιτεί βιώσιμες λύσεις, που μπορούν να προέλθουν μόνο με την επένδυση στην ενεργειακή εκπαίδευση, ώστε να αλλάξει σταδιακά η κουλτούρα των εταιρειών και να αντιμετωπιστούν έξυπνα και αποτελεσματικά όλα τα ζητήματα στο χώρο της ενέργειας.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με το σεμινάριο EUREM παρέχει τα εργαλεία που έχει ανάγκη ο Ενεργειακός Διαχειριστής (EnergyManager) ώστε να εντοπίσει ευκαιρίες εξοικονόμησης ενέργειας και κόστους λειτουργίας. Σχεδόν το 50% των  Energy Projects που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του σεμιναρίου, βρίσκουν εφαρμογή στις επιχειρήσεις, αποσβένοντας το σχετικό κόστος συνήθως εντός δύο ετών ή σε πέντε και δέκα έτη ανάλογα με τη δρομολογούμενη επένδυση.

Οι Ενεργειακοί Διαχειριστές του EUREM ανακάλυψαν τρόπους σχετικά με τη χρήση απορριπτόμενης θερμότητας για τη θέρμανση των κτιρίων ή την παροχή τοπικών δικτύων θέρμανσης, αλλά και την αποτελεσματικότερη παροχή ψύξης. Η βελτιστοποίηση των συστημάτων πεπιεσμένου αέρα, ο φωτισμός LED, η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στις στέγες εμπορικών κτιρίων και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ αποτελούν μέρος του χαρτοφυλακίου του EUREM.

Σημειώνεται ότι 19 νέα, ολοκληρωμένα Εnergy Projects ήταν το αποτέλεσμα του τελευταίου τμήματος EUREM που διοργάνωσε το Ομοσπονδιακό Οικονομικό Επιμελητήριο της Αυστρίας (WKÖ). Τα Energy Projects, που προέκυψαν από τις μελέτες των Ενεργειακών Διαχειριστών προϋπολογίζεται ότι είχαν τη δυνατότητα σε εφαρμογή τους, να μειώσουν την ετήσια κατανάλωση ενέργειας στις λειτουργίες και στις εγκαταστάσεις τους, κατά συνολικό ποσό 31 εκατομμυρίων κιλοβατωρών (=31 GWh). Ταυτόχρονα, οι εκπομπές CO2 μειώνονται κατά 8.500 τόνους ετησίως.

«Οι εκπαιδευμένοι Ενεργειακοί Διαχειριστές χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία τους, για να εντοπίζουν γρήγορα τις ενεργοβόρες διαδικασίες της εταιρίας. Το EUREMmaster class’ βοηθά τις εταιρίες να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους και κάνοντας βιώσιμες τις μονάδες παραγωγής τους», δηλώνει ο Stephan Schwarzer, εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας του WKÖ, ο οποίος πραγματοποιεί το πρόγραμμα στην Αυστρία από το 2004.

Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο EUREM στην Ελλάδα, καθώς και η αίτηση συμμετοχής (application form) βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου: www.german-chamber.gr στην ενότητα εκπαίδευση. Πληροφορίες στο a.tavlaridou@ahk.com.gr ή στο τηλ. 2310 327733. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *