Friday , 3 May 2024

Νέα συλλαλητήρια σήμερα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Ψηφίζεται το νομοσχέδιο στη Βουλή

Με το μήνυμα «να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια στέλνουν από πολλές πόλεις της χώρας πανεκπαιδευτική απάντηση στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Συγκέντρωση στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη
Με νέα συλλαλητήρια φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί που πραγματοποιούν στις 12.00 το μεσημέρι σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και σε πολλές ακόμα πόλεις, προβάλλουν τις πραγματικές ανάγκες απέναντι στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς, ενώνουν τις διεκδικήσεις τους απαιτώντας: «Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για αξιοπρεπείς και ανθρώπινες σπουδές, κάλυψη όλων των αναγκών, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων όλων των κυβερνήσεων». Στη Θεσσαλονίκη θα συγκεντρωθούν στις 12.00 το μεσημέρι στην Καμάρα και θα πραγματοποιήσουν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στο… πόδι γονείς και οι μαθητές
Στο πλευρό των φοιτητών τάσσονται οι μαθητές, «για να μη γίνει νόμος η αδικία τού να σπουδάζει όποιος έχει χρήματα χωρίς εξετάσεις, με ακόμα μεγαλύτερους φραγμούς στις σπουδές για τους υπόλοιπους». Οι μαθητές των ΕΠΑΛ διαδηλώνουν και ενάντια στις αλλαγές στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση. Για ακόμα μια φορά, στο πλευρό τους είναι οι Ομοσπονδίες και Ενώσεις Γονέων που διαδηλώνουν την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στάσεις εργασίας σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ
Σε στάσεις εργασίας προχωρούν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και καλούν στο συλλαλητήριο όπως και πολλά εκπαιδευτικά σωματεία. Η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 11.00 π.μ. – 14.00 μ.μ. και η ΔΟΕ τις ίδιες ώρες καθώς και επιπλέον στάσεις για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου. Επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) συμμετέχει στα συλλαλητήρια και υπογραμμίζει «συνεχίζουμε τον αγώνα στο πλευρό των παιδιών μας, των φοιτητών και των μαθητών μας».

Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση
Εν τω μεταξύ ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με το οποίο ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα μας. Με το νομοσχέδιο, τα ΙΕΚ αναβαθμίζονται και μετονομάζονται σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Επιδιώκεται οι ΣΑΕΚ, πλέον να αποκτήσουν έναν διευρυμένο ρόλο σε ό,τι αφορά στην διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων τους με την αγορά εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο. Στις σχολές ενσωματώνονται 130 νέοι Οδηγοί Κατάρτισης, δηλαδή, νέα προγράμματα σπουδών. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση 60 Κ.Ε.Ε.Κ.- campuses θεματικά στοχευμένων, όπως είναι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Τα ΚΕΕΚ θα συμβάλουν στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ όλων των δομών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και την τοπική οικονομία. Σε κάθε Κ.Ε.Ε.Κ. θα συνυπάρχουν και θα αλληλεπιδρούν, Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης, Επαγγελματικά Λύκεια και ΣΑΕΚ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *