Saturday , 27 April 2024

Νέες διευκρινίσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος

Περαιτέρω διευκρινίσεις για την επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικού οχήματος παρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργεια, εν όψει της έναρξης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», η οποία ξεκινάει στις 24 Αυγούστου.

Υπό τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων, το αρμόδιο υπουργείο διευκρινίζει ότι η επιδότηση για τα Ι.Χ. υπολογίζεται επί της πραγματικής λιανικής τιμής προ φόρων, αφού αφαιρεθούν τυχόν εκπτώσεις του πωλητή.

Επίσης, δεν επιδοτείται ο πρόσθετος εξοπλισμός αλλά μόνο η τιμή του βασικού μοντέλου, ενώ δεν επιδοτούνται οι τόκοι σε περίπτωση αγοράς με διακανονισμό.

Σε περίπτωση leasing, ο μισθωτής οφείλει στο τέλος της χρονομίσθωσης να αγοράσει το όχημα, ενώ σε περίπτωση αγοράς οφείλει να το κρατήσει στην κατοχή του για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο προϋπολογισμός του προγράμματος αρκεί για να επιδοτηθούν περί τα 15.000 αυτοκίνητα (Ι.Χ. και Ταξί) και 12.500 δίκυκλα (σ.σ. ποδήλατα και σκούτερ).

Υπενθυμίζεται ότι οι δαπάνες για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση ήδη από τις 7 Αυγούστου του 2020, όταν και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 3323 Β/7.8.2020) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη δράση «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Στην διεύθυνση http://kinoumeilektrika.ypen.gr είναι ανηρτημένος ο οδηγός του προγράμματος, η λίστα με τα αυτοκίνητα που είναι επιλέξιμα για επιδότηση, οι τιμές τους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, κ.α.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *