Friday , 19 April 2024

Νέες πυρκαγιές σε Χαλκιδική και Πέλλα – Για 5η ημέρα καίγεται η Δαδιά, για 3η ημέρα η Λέσβος – Στις φλόγες και σήμερα η Ηλεία – Νέα φωτιά και στην Πέλλα

Τρεις νέες δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα στη Χαλκιδική και άλλη μία στην Πέλλα, ενώ για πέμπτη ημέρα συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο, με σύμμαχο πλέον και τις βροχοπτώσεις που πέφτουν στην περιοχή όπως και την μείωση της έντασης του ανέμου. Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται, επίσης, η πυρκαγιά στη Λέσβο, όπου αντιθέτως από τη Δαδιά δεν βοηθούν οι καιρικές συνθήκες και εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ μαίνεται και σήμερα η φωτιά στα Κρέστενα Ηλείας.

Στη Χαλκιδική πυρκαγιά ξέσπασαν πυρκαγιές σε δασική περιοχή μεταξύ Φούρκας και Κασσανδρινού, και στην περιοχή Ζαΐπη στη Νέα Φώκαι – αμφότερες στην Κασσάνδρα – όπως επίσης και στην περιοχή Καρβουνάς κοντά στο Νέο Μαρμαρά στη Σιθωνία. Και στα τρία μέτωπα επιχειρούν μόνο επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στην Πέλλα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 38 πυροσβέστες και 9 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και ένα  ελικόπτερο, ενώ στη Δαδιά απογειώθηκαν τα ενάερια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας. Κύριο πρόβλημα είναι οι συνεχιζόμενες εναλλαγές της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου.

Στα Κρέστενα Ηλείας οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια. Επί τόπου επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 59 οχήματα και επτά ομάδες πεζοπόρο τμήμα, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά κινείται νότια νοτιοανατολικά προς Σμέρνα και Γρύλλο, και Σκιλλουντία σε τρεις γλώσσες, ενώ και στο συγκεκριμένο μέτωπο υπάρχει εξασθένηση των ανέμων. Υπενθυμίζεται ότι έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια και Σκυλλουντία. Ο υπουργός προστασίας του πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μεταβαίνει σήμερα εκτάκτως στα Κρέστενα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *