Tuesday , 23 April 2024

Νέο κύμα προσφυγομεταναστών στον Έβρο-Άνοιξε τα σύνορα και εκβιάζει Ελλάδα και Ε.Ε. ο Ερντογάν-“Συναγερμός” στην Αθήνα

Νέο κύμα προσφυγο-μεταναστών – Σύριοι, Ιρανοί και Ιρακινοί – συρρέει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στα βουλγαροτουρκικά σύνorα, μετά τη χθεσινή δήλωση Τούρκων αξιωματούχων ότι η Άγκυρα δεν θα σταματά τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα επιδιώξουν να φτάσουν στην Ευρώπη από ξηράς ή θαλάσσης, στον απόηχο των βομβαρδισμών στο Ιντλίμπ, που έχουν κοστίσει τη ζωή πάνω από 30 Τούρκων στρατιωτών.  Η εξέλιξη αυτή έχει σημάνει “συναγερμό” στην Αθήνα και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος πρόκειται να μεταβεί σήμερα στον Έβρο για την ενίσχυση των δυνάμεων και τη στεγανοποίηση των συνόρων, ενώ αντίστοιχα ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, θα μεταβεί στη Μυτιλήνη για να εποπτεύσει τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο δείχνουν εκατοντάδες πρόσφυγες να κατευθύνονται χθες βράδυ από τουρκικά εδάφη προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα, πιο συγκεκριμένα, με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Demiroren περίπου 300 άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, κατευθύνονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσω της επαρχίας της Αδριανούπολης στη συνοριακή γραμμή του Έβρου, μετά την προαναφερόμενη χθεσινή δήλωση Τούρκων αξιωματούχων. To ίδιο πρακτορείο μετέδωσε και ότι άλλη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στις ακτές των Δαρδανελλίων με σκοπό να περάσουν με βάρκες στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδουν, εξάλλου, τοπικά μέσα ενημέρωσης του Έβρου, “περίπου 300 παράνομοι μετανάστες πέρασαν περπατώντας την συνοριακή πύλη της Αδριανούπολης στην Ελλάδα αμέσως μετά το άκουσμα της είδησης ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα εμποδίσει τους πρόσφυγες από το Ιντλίμπ να φτάσουν στην Ευρώπη”.

Την είδηση αναμετέδωσε και το πρακτορείο Reuters, υπογραμμίζοντας πάντως ότι δεν έχει εξακριβώσει αν όντως πρόκειται για πρόσφυγες και μετανάστες και αν όντως οι εικόνες προέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο.

Παράλληλα, το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT μετέδωσε ότι δεκάδες άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα Καπίκουλε και να εισέλθουν στη Βουλγαρία, όμως οι αρχές εκεί δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στο βουλγαρικό έδαφος.

Σύμφωνα, δε, με την εφημερίδα Sabah, που πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση, η απόφαση “να ανοίξουν οι πόρτες” από την Τουρκία ελήφθη στη διάρκεια έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *