Tuesday , 7 May 2024

Νίκος Ανδρουλάκης: “Η δασική υπηρεσία θα πρέπει να έχει επιτελικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών”

Του Γ.Κατσιάνη

Την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,

Μιλώντας κατά την διάρκεια εκδήλωσης στην Αλεξανδρούπολη με θέμα την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον, ο κ. Ανδρουλάκης τάχτηκε υπέρ της θεσμοθέτησης ενός σχεδίου δράσης με ανθεκτικότητα στο περιβάλλον και της αξιοποίησης των νέων στελεχών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

“Στο πεδίο της πρόληψης, απαιτείται η προτεραιοποίηση των περιοχών υψηλού κινδύνου. Επίσης, χρειάζεται αλλαγή στο μοντέλο αντιμετώπισης, με συμμετοχή της δασικής υπηρεσίας με επιτελικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών”, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και σημείωσε πως “η κλιματική κρίση δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για την κρατική αδυναμία”.

Με την γλώσσα των αριθμών

Κάνοντας έναν απολογισμό των φυσικών καταστροφών στην χώρα μας, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι φέτος κάηκαν 1,7 εκατ. στρέμματα.

“Βρισκόμαστε στην δεύτερη χειρότερη θέση ως προς τον μέσο όρο καμένης επιφάνειας την περίοδο 2006-2022”, υπογράμμισε ενώ όσον τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, σημείωσε ότι οι ζημίες υπολογίζονται σε 200-250 εκατ. ευρώ με ενδεικτικό κόστος αποκατάστασης τα 1000 ευρώ/στρέμμα.

“Πώς είναι δυνατόν να έχεις την μεγαλύτερη δύναμη πυρός και το χειρότερο δυνατόν αποτέλεσμα; Δεν έπρεπε μια επιτροπή να αποτιμήσει τι έφταιξε; Που για πρώτη φορά είχαμε τόσα εναέρια και επίγεια μέσα, αλλά συγχρόνως – με λιγότερες εστίες – τη μεγαλύτερη καταστροφή;”, αναρωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης και επανέλαβε ότι προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι η πράσινη μετάβαση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *