Thursday , 2 May 2024

Νίκος Ανδρουλάκης: “Η κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάζει για τις πόλεις και τις περιφέρειες του αύριο σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών”

Το στρατηγικό όραμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για μια ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση που δεν θα λειτουργεί ως το “μακρύ χέρι” του εκάστοτε “Μεγάρου Μαξίμου” αλλά με ενισχυμένες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους θα αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το ινστιτούτο InSocial.

«Δικό μας όραμα είναι η κεντρική κυβέρνηση να αφουγκράζεται τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να σχεδιάζει για τις πόλεις και τις περιφέρειες του αύριο μαζί σας και όχι ερήμην σας», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης ενώ σημείωσε ότι στις εκλογές του Οκτωβρίου οι πολίτες αποδοκίμασαν την αλαζονική συμπεριφορά της κυβέρνησης.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρούσε –και το έλεγε δημόσια- ως προαπαιτούμενο την πολιτική συγγένεια περιφερειαρχών και δημάρχων με τη Νέα Δημοκρατία για να εξασφαλίζεται, όπως δήλωνε κυνικά, ο καλύτερος συντονισμός κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης. Ξέχασε, όμως, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα αυτή η συνεργασία δεν εναπόκειται στη διακριτική του ευχέρεια. Είναι υποχρέωσή του. Οι πολίτες αποδοκίμασαν στην κάλπη αυτήν την αλαζονική και βαθιά παλαιοκομματική νοοτροπία, δίνοντας σε πολλές περιπτώσεις πρόκριμα σε αυτοδιοικητικά σχήματα, που απαντούσαν στις σύγχρονες απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών, για πόλεις και περιφέρειες ανθρώπινες, ανθεκτικές και βιώσιμες», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στους άξονες στους οποίους οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να πρωταγωνιστήσουν, όπως είναι μεταξύ άλλων η υλοποίηση του «πράσινου» μετασχηματισμού των πόλεων με αιχμή ένα ολοκληρωμένο, διατομεακό πρόγραμμα για την πράσινη μετάβαση, η ενδυνάμωση της αστικής ανθεκτικότητας μέσα από την υλοποίηση έργων και δράσεων και η προώθηση σύγχρονων μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων με προτεραιότητα στην ανακύκλωση αλλά και την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *