Thursday , 2 May 2024

Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της ΔΕΘ: «Το επιτελικό κράτος είναι το περιτύλιγμα ενός συστήματος εξουσίας που είναι έτοιμο να θυσιάσει τα πάντα»

Του Γ. Κατσιάνη

Αφιερωμένη στην ανασυγκρότηση της χώρας θα είναι η σημερινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης από το βήμα της ΔΕΘ θα επισημάνει ότι  «η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ ένα τιτάνιο έργο εθνικής ανασυγκρότησης», κύρια χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι η ριζική αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, ο επανασχεδιασμός των αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών έργων και η σύναψη ενός νέο Κοινωνικού Συμβολαίου που θα υπηρετεί με δικαιοσύνη το δημόσιο συμφέρον.

Θεσσαλία και τράπεζες

Ειδικότερα, για τις πληγείσες της Θεσσαλίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής  προτείνει να μπει διατίμηση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης «για να βοηθήσουμε τους πληγέντες πολίτες να ξαναστήσουν τη ζωή τους».

Στο οικονομικό πεδίο, ο κ. Ανδρουλάκης θα επαναφέρει την πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και κατάργηση της χρυσής βίζας.

Επιτελικό κράτος

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα ασκήσει αυστηρή κριτική στις αποτυχίες του επιτελικού κράτους. 

«Με διάφορα επικοινωνιακά κόλπα όλα γίνονταν ‘με εντολή Μητσοτάκη’. Μέχρι και η συγκρότηση Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων στη Λάρισα την επομένη της τραγωδίας -το αυτονόητο δηλαδή!- έγινε με εντολή πρωθυπουργού. Δεν πιάνουν όμως πια τα τρικ ούτε και οι επικοινωνιακές φανφάρες ότι με έναν νόμο και ένα άρθρο τα λύνετε όλα. Το επιτελικό κράτος είναι ένα φιάσκο. Είναι το περιτύλιγμα ενός συστήματος εξουσίας που μπροστά στην καρέκλα είναι έτοιμο να θυσιάσει τα πάντα: Θεσμούς, δημόσιο συμφέρον, ορθολογισμό», αναμένεται να τονίσει ο κ. Ανδρουλάκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *