Friday , 26 April 2024

Να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης τους όσοι πρόσφυγες δεν δικαιούνται άσυλο, πρότεινε η Ευρωπαία Επίτροπος Μετανάστευσης

Υπέρ της επιστροφής των προσφύγων στις χώρες προέλευσης τους, σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα χορήγησης ασύλου, τάχτηκε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον. 

Απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με τη  δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, λόγω του προσφυγικού, η αρμόδια Επίτροπος τόνισε πως οι αιτούντες άσυλο των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί, δεν θα πρέπει να παραμένουν στα νησιά και εντός Ευρώπης αλλά να επιστρέφονται στις χώρες προέλευσης.

Μάλιστα, η κα Γιόχανσον υπογράμμισε πως για την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής, θα πρέπει να βοηθήσουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως εκτός της Μόριας στη Λέσβο, υπάρχουν νησιά όπως η Σάμος που οι πρόσφυγες και μετανάστες πλησιάζουν το 30% του συνολικού πληθυσμού του νησιού.                                                                         

Επισήμανε επίσης ότι από το 2017 και μετά, όπου και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα υποχρεωτικής μετεγκατάστασης, η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες πρώτης υποδοχής, έχουν αφεθεί ουσιαστικά μόνες τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *