Sunday , 5 May 2024

Νετανιάχου: «Είμαστε σε πόλεμο» – Επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ – Δεκάδες οι νεκροί, 500 τραυματίες

«Είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος διέταξε τον στρατό να καθαρίσει τα ισραηλινά εδάφη. Ήδη έχουν ξεκινήσει βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας. Τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ, εδώ και χρόνια, εξαπέλυσε σήμερα η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται από τη Λωρίδα της Γάζας. Το σημερινό επεισόδιο ήταν το σοβαρότερο από τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021, με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ ομάδων Παλαιστίνιων μαχητών και δυνάμεων ασφαλείας σε πόλεις στο Νότιο Ισραήλ.

Δεκάδες οι νεκροί
Εν τω μεταξύ τα διεθνή πρακτορεία επιβεβαίωσαν πληροφορίες για τουλάχιστον 22 Ισραηλινούς νεκρούς από τις επιδρομές της Χαμάς και για πέντε Παλαιστίνιους νεκρούς. Αντίδραση υπήρξε και από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο παλαιστινιακός στρατός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του εναντίον της τρομοκρατίας, των Ισραηλινών εποίκων και στρατευμάτων κατοχής.

Για απαγωγές Ισραηλινών μιλά η Χαμάς
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου και έχει προβληθεί από την τηλεόραση της χώρας βίντεο με εικόνες από τη στιγμή που έγινε σήμερα το πρωί μια εορταστική εκδήλωση Εβραίων νεαρών στη μεθόριο ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Γάζα. Όταν είδαν οι Ισραηλινοί ότι έρχονταν οχήματα από τη Γάζα με κατεύθυνση το πλήθος άρχισαν τρέπονται σε φυγή. Έχουν κυκλοφορήσει και βίντεο με Παλαιστίνιους που φορούν κουκούλες να μεταφέρουν με μοτοποδήλατα με οχήματα τους Ισραηλινούς νεαρούς και νεαρές που ήταν στο σημείο όπου γινόταν η συγκεκριμένη εκδήλωση. Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Χαμάς κάνει λόγο για 33 ομήρους. Επίσης αναφέρει πως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, 60 ένοπλοι Παλαιστίνιοι επιχειρούν σε 14 σημεία του Ισραήλ.

Έκτακτη συνεδρίαση υπό τον Νετανιάχου
Καθώς οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε όλο το Νότιο και Κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είναι σε πολεμική ετοιμότητα, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση αξιωματούχων ασφαλείας. Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας τις επόμενες ώρες ενώ ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ενέκρινε την επιστράτευση εφέδρων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *