Thursday , 18 April 2024

Ν. Δένδιας: Δε δεχόμαστε απειλές πολέμου

«Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις. Και αυτό θα καταστεί απολύτως σαφές τόσο στη γείτονα όσο και σε όλα τα διεθνή fora. Στο μέτρο δε, που η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθίσταται λιγότερο ορατή, καθίσταται υποχρεωτική η διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της τη νέα αυτή πραγματικότητα». Αυτό επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «το Κυπριακό αποτελεί κορυφαίο εθνικό μέλημα». «Μόνος τρόπος για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης και επωφελούς για την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η εξεύρεση λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου». Τόνισε, όμως, ότι αυτονόητες προϋποθέσεις της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, είναι ο τερματισμός των παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών και η απομάκρυνση των πλοίων της Τουρκίας από την κυπριακή αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ.

Aναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειές της και προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *