Saturday , 27 April 2024

Ξανά στις… ράγες η αμαξοστοιχία Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Με… δειλούς ρυθμούς η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου

Στις 10.08 το πρωί σφύριξε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης το πρώτο τρένο για Αθήνα 34 ημέρες μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Η προγραμματισμένη για σήμερα αμαξοστοιχία Intercity 55 για Θεσσαλονίκη-Αθήνα ξεκίνησε χωρίς καμιά καθυστέρηση. Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν στο τρένο μουδιασμένοι αλλά με χαμόγελο στα χείλη προσπαθώντας να μη σκέφτονται το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κόπηκαν περίπου 50 εισιτήρια.

«Όλα θα πάνε καλά»
Ο μηχανοδηγός του Intercity 55 συγκινημένος λίγο πριν την αναχώρηση τόνισε πως «όλα είναι καλά, όλα θα πάνε καλά, δεν υπάρχει καμία ανησυχία». Πρόσθεσε πως υπάρχει συγκίνηση, καθώς είναι το πρώτο δρομολόγιο μετά το φρικτό δυστύχημα. Εν τω μεταξύ νωρίς το απόγευμα αναμένεται στην αποβάθρα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης το InterCity 52 που αναχώρησε στις 10.28 το πρωί από το Σταθμό Λαρίσης και εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα- Θεσσαλονίκη-Αθήνα. Ένα μήνα μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών τα δρομολόγια του InterCity μπαίνουν από σήμερα, 3 Απριλίου, στις ράγες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΣΕ, «τα πρώτα δρομολόγια που πραγματοποιούνται σήμερα είναι το 882/887 Αθήνα – Καλαμπάκα – Αθήνα καθώς και το IC52 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα. Η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου γίνεται με κύρια προτεραιότητα την ενίσχυση της ασφάλειας», τονίζει ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων.


Για… Καλαμπάκα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Στο πρώτο δρομολόγιο με αναχώρηση από τον σταθμό Λαρίσης για Καλαμπάκα ταξιδεύουν ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών Γ. Γεραπετρίτης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης και στελέχη της Hellenic Τrain, θέλοντας να δώσουν το μήνυμα ότι οι μετακινήσεις είναι ασφαλείς. «Σήμερα έχουμε την επανεκκίνηση των δρομολογίων για Θεσσαλονίκη και Καλαμπάκα. Με μια χρονική υστέρηση σήμερα εκκινούν οι αμαξοστοιχίες. Είμαστε εντός προγράμματος και απομένει ο προαστιακός για Κιάτο που θα ξεκινήσει προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, λίγο πριν ξεκινήσει το τρένο. Αφού ευχαρίστησε τους εργαζομένους σε ΟΣΕ και Hellenic Train, ο υπουργός τόνισε «αναβαθμίσαμε το επίπεδο ασφαλείας ώστε οι επιβάτες να νιώσουν εμπιστοσύνη και να έχουμε ένα επίπεδο ασφαλείας που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους».

Η ανακοίνωση του ΟΣΕ
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των δρομολογίων, αρχικά θα εκτελείται ένα ζεύγος δρομολογίων, ενώ από τις 7 Απριλίου θα εκτελούνται δύο ζεύγη δρομολογίων και τρία ζεύγη δρομολογίων από τις 11 Απριλίου. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Σιδηροδρόμου Ελλάδας, «με δεδομένο τον προγραμματισμό του Οργανισμού για την ασφαλή επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η υλοποίηση επιπλέον δρομολογίων, σύμφωνα με τον παρακάτω προγραμματισμό:
-Την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 πραγματοποιείται το πρώτο δρομολόγιο 882/887 Αθήνα – Καλαμπάκα – Αθήνα καθώς και το πρώτο IC στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα.
– Την Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023, εντάσσεται το δεύτερο ΙC Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα.
Την Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου 2023, προστίθεται το τρίτο IC Αθήνα – Θεσσαλονίκη-Αθήνα.
-Την επόμενη εβδομάδα επίσης θα ανακοινωθούν τα δρομολόγια στις γραμμές Λάρισα-Βόλος, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Θεσσαλονίκη-Λάρισα.
Υπενθυμίζεται πως ήδη εκτελούνται τα δρομολόγια:
-Ικόνιο- Θριάσιο – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη (εμπορευματικό)
– Θεσσαλονίκη – Στρυμόνας -Προμαχώνας και Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο (εμπορευματικό).
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την πλήρη αποκατάσταση των δρομολογίων σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, με γνώμονα την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού», τονίζει ο ΟΣΕ στην ανακοίνωσή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *