Saturday , 20 April 2024

Ξεκινά η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB

«Πράσινο φως» άναψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην εταιρεία ICGB AD με την χορήγησης άδειας για Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ).

Η άδεια αφορά στο ελληνικό τμήμα του έργου του Διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας (IGB) και η διάρκεια της είναι για 50 έτη.

Όπως αναφέρει η ΔΕΠΑ σε ανακοίνωσή της, στο εξής η ICGB διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδειες για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού Ελλάδας -Βουλγαρίας που αναμένεται να ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα.  

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο IGB θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου Τrans Αdriatic Pipeline (TAP) καθώς και το σύστημα μεταφοράς της Βουλγαρίας και θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου της χώρας μας και δημιουργώντας οφέλη τόσο για τους εγχώριους καταναλωτές, όσο και για τους καταναλωτές της Βουλγαρίας. 

Να σημειωθεί ότι η εταιρία ICGB AD, με έδρα την Βουλγαρία έχει μετόχους κατά 50% την κρατική βουλγαρική BEH και κατά 50% την ΥΑΦΑ Ποσειδών Α.Ε (IGI POSEIDON), μέτοχοι της οποίας είναι (50%) η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και (50%) η ιταλική Edison.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *