Friday , 19 April 2024

ΟΑΕΔ-Σύσκεψη με πρωθυπουργό: Έρχονται 86.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων το 2022

Συνολικά 86.000 νέες θέσεις εργασίας, θα ανοίξουν μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ το 2022, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 587 εκατ. ευρώ, όπως γνωστοποιήθηκε κατά την παρουσίαση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τη φετινή χρονιά στο πλαίσιο της σύσκεψης που έγινε το πρωί στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ.Μητσοτάκης ενημερώθηκε, επίσης, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, για τα αποτελέσματα των προγραμμάτων τόνωσης της απασχόλησης την τελευταία διετία. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από τον Μάιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021, φάση κατά την οποία ήταν σε εξέλιξη η πανδημία, δημιουργήθηκαν 50.131 νέες θέσεις εργασίας χάρη σε 16 προγράμματα που υλοποίησε ο ΟΑΕΔ.

Περαιτρέρω, όπως ανακοινώθηκε, το 2022 θα προσφερθούν επιπλέον 86.000 νέες θέσεις, μέσω 11 νέων προγραμμάτων, τα οποία θα αντλήσουν σχεδόν 590 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, αλλά και μέσω επτά συνεχιζόμενων δράσεων.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε από την πλευρά του, επίσης, ότι το έργο του ΟΑΕΔ εντάσσεται στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της απασχόλησης, την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών που βλάπτουν τους εργαζόμενους αλλά και για καλύτερη ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής σφαίρας. «Να τονίσω ότι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ αποτελούν μόνο μία πτυχή της συνολικής πολιτικής που το Υπουργείο Εργασίας έχει, συνολικά, στα ζητήματα απασχόλησης. Έχουμε μιλήσει πολύ για τη σημασία του “Πρώτου Ενσήμου”, δηλαδή για τη δυνατότητα ένας νέος στην πατρίδα μας να σπάει αυτόν το φαύλο κύκλο της μη δυνατότητας να έχει προϋπηρεσία», είπε .

Αναφερόμενος στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, τόνισε πως πρόκειται για «μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, την οποία νομοθετήσαμε το περασμένο έτος, η οποία θα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια πολύ ακριβή αποτύπωση, σε real time, του χρόνου τον οποίο εργάζονται οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα τα οποία στο παρελθόν δυστυχώς έχουν στιγματίσει αρνητικά την αγορά εργασίας, εις βάρος των εργαζόμενων», ενώ στάθηκε και στη σημασία της θεσμοθέτησης της άδειας και για τους δύο γονείς.

«Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε όλες τις πολιτικές που στηρίζουν τους εργαζόμενους γονείς αλλά και τους εργαζόμενους πατεράδες. Η γονική άδεια και για τους δύο γονείς είναι μία σημαντική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση. Και βέβαια η περαιτέρω ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας, έτσι ώστε να αποφεύγουμε φαινόμενα εκμετάλλευσης εργαζόμενων από τους εργοδότες αποτελεί κι αυτή μια πολιτική που πιστεύω ότι θα βοηθήσει στον περαιτέρω εξορθολογισμό της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *