Thursday , 28 March 2024

ΟΑΣΘ: Την επανάκτηση της περιουσίας τους διεκδικούν οι μικρομέτοχοι- Διαμαρτύρονται για τη δήμευση των μετοχών τους

Αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους αλλά και τον δικαστικό αγώνα που έχουν ήδη ξεκινήσει είναι οι περίπου 2.000 μικρομέτοχοι του ΟΑΣΘ οι οποίοι εν μία νυκτί έχασαν την περιουσία τους με τον νόμο της ιδιότυπης κρατικοποίησης του Οργανισμού που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το πρωί της Δευτέρας (21/10) αντιπροσωπεία των μικρομετόχων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» με αφορμή τη διεξαγωγή ημερίδας της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» στην οποία ήταν καλεσμένος για να μιλήσει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής o οποίος τελικά δεν παρέστη στην εκδήλωση. Την κινητοποίηση οργάνωσε το Σωματείο «Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ» με σκοπό να διαμαρτυρηθεί αφενός για τη δήμευση των περιουσιών των μετόχων του ΟΑΣΘ χωρίς καμία αποζημίωση και αφετέρου για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των μετόχων του ΟΑΣΘ από τον διάλογο για το μέλλον του Οργανισμού.

«Η σημερινή κινητοποίηση είναι μόνον η αρχή. Θα εντείνουμε το αγώνα μας και τις νομικές μας ενέργειες. Θα φτάσουμε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη δήμευση της περιουσίας μας», επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου «Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ», Ανέστης Πολυχρονίδης υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η προηγούμενη κυβέρνηση στοχοποίησε του μικρομετόχους «απαλλοτριώνοντας» παράλληλα τις περιουσίες τους χωρίς να καταβάλει ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης.

Ο κ. Πολυχρονίδης αποκάλυψε ακόμη πως ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης έχουν αποδεχτεί το αίτημα του σωματείου για συνάντηση με αποτέλεσμα περίπου 2.000 οικογένειες να παραμένουν στον «αέρα».

«Οι μικρομέτοχοι είναι άνθρωποι που δούλεψαν σκληρά για να αγοράσουν μια μετοχή. Είναι οι γονείς που επένδυσαν τους κόπους μιας ζωής στον ΟΑΣΘ για να αφήσουν κάτι στα παιδιά τους. Άνθρωποι νοικοκύρηδες που κατέβαλαν κανονικά ασφαλιστικές εισφορές και φόρους διότι θεωρούνταν ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ το 10% του μερίσματος επανεπενδυόταν στην αγορά λεωφορείων. Αυτοί οι άνθρωποι, κάτοχοι μικρών ποσοστών μετοχής, στοχοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ τους αφαιρέθηκε η περιουσία τους χωρίς να αποζημιωθούν», επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου «Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ» και πρόσθεσε: «Εμείς παραμένουμε οι μέτοχοι, καθώς δύο χρόνια τώρα δεν μας δόθηκε ούτε ένα ευρώ αποζημίωση».

Ο κ. Πολυχρονίδης επισήμανε ακόμη ότι ο ΟΑΣΘ, λίγο πριν την ιδιότυπη κρατικοποίησή του, είχε πολυμετοχικό εταιρικό σχήμα με το Σωματείο των Εργαζομένων και τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης να είναι ουσιαστικά οι «μεγαλομέτοχοι» του Οργανισμού και οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονίδη, θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις εξελίξεις τις οποίες έχει δρομολογήσει η νέα κυβέρνηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *