Friday , 19 April 2024

Οι άνεμοι που επηρεάζουν τον χειμώνα της Θεσσαλονίκης

“Ο ένας καθαρίζει, ο άλλος γεμίζει τον ουρανό με σύννεφα”, επισημαίνει στο theseconomy.gr ο διδάκτορας Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας.

“Την περίοδο του χειμώνα το κλίμα της Θεσσαλονίκης επηρεάζεται από δύο σφοδρούς ανέμους. Τον Βαρδάρη που αρχίζει από τα υψίπεδα των Σκοπίων και ακολουθεί την κοίτη του Αξιού και τον Χορτιάτη έναν άνεμο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στους Θεσσαλονικείς”, διευκρινίζει ο μετεωρολόγος κ. Σιούτας.

Ο Βαρδάρης

Μπαίνει στην ελληνική περιοχή από ένα άνοιγμα που υπάρχει μεταξύ των βουνών Πάικο και Μπέλες και φτάνει μέχρι το Θερμαϊκό κόλπο. Είναι σφοδρός και ξηρός άνεμος. Πνέει από 1-3 ημέρες. Η συχνότητά του είναι περίπου 50-60 ημέρες τον χρόνο. Είναι άνεμος βορειοδυτικός που πνέει στην κοιλάδα του Αξιού. Έχει εμπνεύσει στιχουργούς και καλλιτέχνες. “Όταν φυσάει ο Βαρδάρης απομακρύνεται η υγρασία, είναι νεφοδιαλυτής. Έχει θετικές αλλά και αρνητικές επιδράσεις στην περιοχή. Όταν πνέει εδώ στη Θεσσαλονίκη -σχεδόν ταυτόχρονα πολύ συχνά στην κοιλάδα του Αξιού από τη σεραϊκή πεδιάδα- πνέει και ένας ακόμη άνεμος ο Ρουπελιώτης, ο οποίος ακολουθεί και αυτός την κοιλάδα του Στρυμόνα και φτάνει μέχρι τις εκβολές του Στρυμονικού κόλπου. Η ταχύτητά του είναι ίση με αυτή του Βαρδάρη. Λόγω της ξηρότητας που δημιουργείται, στις περιοχές όπου πνέουν, μπορεί να κάνουν ζημιές στις καλλιέργειες, να ξηράνουν βλαστούς και γενικά να πλήξουν τις καλλιέργειες στο πλαίσιο των δυσμενών επιδράσεων που έχουν. Ο Βαρδάρης με ένα φύσημά του μπορεί και καθαρίζει την ατμόσφαιρα της πόλης από τα μικροσωματίδια, απομακρύνει τους ρύπους” τονίζει ο δρ. Μετεωρολογίας Μιχ. Σιούτας. Όταν φυσάει Βαρδάρης η θερμοκρασία πέφτει χαμηλά αλλά δεν έχουμε ποτέ παγετό. Κάνει κρύο γιατί στα έμβια όντα υπάρχει η αισθητή θερμοκρασία. Το κρύο που αισθάνεται το ανθρώπινο σώμα μπορεί να φτάσει και τους πέντε βαθμούς πιο κάτω από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Δηλαδή όταν η θερμοκρασία στην πόλη είναι στους 5 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκρασία που εμείς αντιλαμβανόμαστε είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο Χορτιάτης

Στους ντόπιους είναι γνωστός ως Χορτιάτης καθώς έρχεται από τον ορεινό όγκο του Χορτιάτη. Συμβάλλει πάρα πολύ στη διαμόρφωση του κλίματος της Θεσσαλονίκης. “Μας φέρνει συννεφιές, βροχές με έναν αντίθετο ρόλο από αυτόν του Βαρδάρη. Είναι συνήθως ανατολικός άνεμος ο οποίος ειδικά τον χειμώνα εισβάλει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Και αυτός πνέει με μεγάλη ένταση. Είναι σφοδρός. Στο παρελθόν έχει καταγραφεί μέχρι και με 13 μποφόρ. Η δημιουργία του δεν οφείλεται σε ένα σύστημα όπως συμβαίνει με τον Βαρδάρη. Συνδέεται περισσότερο με βροχή. Είναι χαρακτηριστικός άνεμος, τοπικός άνεμος και σχετίζεται με βροχές. Ο Χορτιάτης μπορεί να θεωρηθεί και νεφοποιός και βροχοποιός. Είναι αυτός που μας φέρνει και τα χιόνια. Όταν πνέει αυτός ο άνεμος και γενικά οι άνεμοι από αυτές τις διευθύνσεις έχουμε φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε βροχή”, υπογραμμίζει ο κ. Σιούτας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *