Friday , 29 March 2024

Οι Δήμοι της Αττικής λένε “ΟΧΙ” στο νομοσχέδιο Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια

Ομόφωνα OXI λένε όλοι οι Δήμοι της Αττικής στο νομοσχέδιο Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια και ζητούν την άμεση απόσυρσή του. Με ομόφωνη απόφαση, στη συνεδρίαση της 27ης Απριλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής απέστειλε τετρασέλιδη επιστολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, με την οποία ζητά:

1.Την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου.

2.Την ίδρυση οικογενειακών δικαστηρίων.

3.Την ίδρυση σώματος οικογενειακών κοινωνικών λειτουργών, όπως προβλέπεται από το Ν. 2447/1996, που σε συνεργασία με τον δικαστικό διαμεσολαβητή, θα λειτουργήσουν ουσιαστικά και προωθητικά στην εμπέδωση μιας ουσιαστικά συναινετικής κουλτούρας σε ό,τι αφορά στη μέριμνα και την επιμέλεια των παιδιών.

Στην επιστολή αναφέρονται εκτενώς οι προβληματικές διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου, τόσο στο γενικό του πνεύμα όσο και στις επιμέρους προβλέψεις αλλά και οι διεθνείς συμβάσεις οι οποίες παραβιάζονται με τυχόν ψήφιση του νομοσχεδίου. Η επιστολή κλείνει επισημαίνοντας: “Οι Δήμοι, ως ο εγγύτερος φορέας του Κράτους στους πολίτες, έχουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και την προστασία των παιδιών, αλλά και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων αντιμετωπίζουν πολύ συχνά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και παραμέλησης ανηλίκων, διαμεσολαβώντας προς τις εισαγγελικές αρχές για αυτά τα περιστατικά. Τα στελέχη των Κοινωνικών Υπηρεσιών γίνονται μάρτυρες των προβλημάτων και των επιπτώσεων που δημιουργούνται σε γονείς και παιδιά, εξαιτίας μη συναινετικών διαζυγίων, αλλά πρωτίστως των βλαβών, σωματικών και ψυχικών, που οι κακοποιητικοί γονείς προκαλούν”. Στη βάση αυτής της πολυετούς και πολυσχιδούς εμπειρίας, που ξεκινά από την παιδική προστασία και φτάνει στα συμβουλευτικά κέντρα γυναικών και στις στέγες κακοποιημένων γυναικών, βασίζεται η ομόφωνη απόφασή τους με την οποία ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *