Tuesday , 19 March 2024

Οι ΗΠΑ δύουν, η Κίνα ανατέλλει

Του Γ. Κατσιάνη

Η δεκαετία που διανύουμε είναι μια περίοδος κατά την οποία συντελούνται τεκτονικές αλλαγές.

Η ανατολή της συνοδεύτηκε από την πανδημία, η οποία με την σειρά της έβαλε για τα καλά στην ζωή μας τις ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες.

Παράλληλα, είδαμε να αναζωπυρώνεται η αντιπαράθεση στο γεωπολιτικό πεδίο, με τις ΗΠΑ και Κίνα να διεκδικούν την μερίδα του λέοντος στον παγκόσμιο χάρτη.

Μετά την εσωστρεφή πολιτική Τραμπ, ο Τζο Μπάϊντεν επιχειρεί να βγάλει από τον λήθαργο την Ουάσιγκτον, με την συγκρότηση συμμαχιών, όπως αυτή που ανακοινώθηκε χθες μεταξύ ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και Αυστραλίας στο αμυντικό πεδίο. Μόνο που πλέον είναι αργά.

Η άρον άρον αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, μετά από 20 χρόνια παραμονής και η ανεπιτυχής ανάσχεση της επιθετικής οικονομικής πολιτικής του Πεκίνου σε Αφρική και Μέση Ανατολή, δείχνουν την υποχωρητικότητα της Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, η άρνηση του Κινέζου προέδρου να συναντήσει τον Τζο Μπάϊντεν, 48 ώρες πριν την ανακοίνωση της τριπλής συμμαχίας, δείχνει τους συσχετισμούς δυνάμεων που έχουν διαμορφωθεί πλέον στο παγκόσμιο πεδίο.

Θεωρώ πως το επόμενο διάστημα, η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου θα ενταθεί ενώ η κινεζική οικονομική «εισβολή» θα γίνει περισσότερο αισθητή ακόμα και στην Ευρώπη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μετατόπιση δυνάμεων θα βρει νικήτρια την εξ ανατολών πλευρά, στο τέλος της δεκαετίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *