Saturday , 20 April 2024

Οι μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας πολυτελείας έρχονται στη Θεσσαλονίκη

Η απήχηση της Ελλάδας και συνολικά της Ανατολικής Μεσογείου ως ιδανικού προορισμού για κρουαζιέρες πολυτελείας θα είναι ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης του 7ου Posidonia Sea Tourism Forum (PSTF) που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, το διήμερο 25 και 26 Απριλίου 2023.

Μεταξύ των εταιρειών πολυτελών και εξειδικευμένων κρουαζιέρων που έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη διήμερη εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, περιλαμβάνονται οι Azamara Cruises, Compagnie du Ponant, Scenic Cruises, Seabourn Cruise Line, Variety Cruises και η πρόσφατα επανακάμψασα Crystal Cruises.

«Η απόφασή μας να μεταφέρουμε το Posidonia Sea Tourism Forum εκτός Αθηνών, για πρώτη φορά στη 12χρονη ιστορία της διοργάνωσης, συνδέεται με τις αναδυόμενες τάσεις σε έναν κλάδο που επιθυμεί να αντιμετωπίσει εποικοδομητικά την αυξανόμενη κριτική για τη συμβολή του στον υπερτουρισμό πολλών δημοφιλών προορισμών κρουαζιέρας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε, Θεόδωρος Βώκος.

Όσον αφορά την επιλογή της Θεσσαλονίκης ως τόπο συνάντησης των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας, ο κ. Βώκος τόνισε ότι «αποτελεί φυσική πύλη για τις αναδυόμενες αγορές των Βαλκανίων – ένα ακόμα σημαντικό θέμα που πρέπει να εξεταστεί κατά τη διάρκεια του Φόρουμ».

Με περισσότερα από 400 κατοικημένα νησιά και παράκτιες πόλεις σε όλη την Ιταλία, την Κροατία, την Ελλάδα, την Αλβανία και την Τουρκία, η Ανατολική Μεσόγειος και η Αδριατική Θάλασσα προσφέρουν συνολικά μία από τις πλουσιότερες επιλογές προορισμών στον κόσμο.

Υπάρχουν αμέτρητα πιθανά νέα λιμάνια προσέγγισης καθώς και κύριες και περιφερειακές επιλογές homeporting, πέρα από τους καθιερωμένους δημοφιλείς προορισμούς.

«Σύμφωνα με την έρευνα της Allied Market Research, η προσφορά του τουρισμού πολυτελείας της Ελλάδας αναμένεται να αποφέρει ετήσια έσοδα 2,7 δισ. δολαρίων έως το 2030, σημειώνοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 11,5% από το 2021 έως το 2030. Ένα σημαντικό μέρος από αυτά τα έσοδα θα προέλθουν από τη δραστηριότητα της κρουαζιέρας πολυτελείας και από τις δαπάνες στην ξηρά που πραγματοποιούν οι επιβάτες υψηλού εισοδήματος», σημείωσε ο κ. Βώκος.

Στο επίκεντρο των εργασιών του PSTF 2023 θα βρεθούν επίσης οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον κλάδο της κρουαζιέρας καθώς και η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ περιφερειών και εταιρειών κρουαζιέρας για την ενίσχυση της προσφοράς προορισμών, η αναβάθμιση των υποδομών και η  βελτίωση στη διαχείριση της κίνησης κρουαζιέρας με στόχο την εκτόνωση του υπερτουρισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *