Sunday , 5 May 2024

Οι Μωμόγεροι χορεύουν και τραγουδούν στους Αμπελόκηπους – Το έθιμο αναβιώνει η Ένωση Ποντίων

Με… φουστανελάδες Πόντιους Μωμόγερους θα… πλημμυρίσουν σήμερα οι δρόμοι στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για το έθιμο των Μωμόγερων που αναβιώνει σήμερα, Σάββατο, στις 11.30 το πρωί στο δήμο Αμπελοκήπων από την Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων.

Το έθιμο
Η… εκκίνηση θα δοθεί από τις εγκαταστάσεις της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων, από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως 57. Εκεί τα μέλη της Ένωσης θα υποδεχτούν τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου Κοζάνης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πατινάδα με τους Μωμόγερους χορευτές και τον κόσμο στους κεντρικούς δρόμους των Αμπελοκήπων.

Στην UNESCO
Οι Μωμόγεροι είναι ένα έθιμο-δρώμενο που κρατάει από τα προχριστιανικά χρόνια. Οι Πόντιοι του έδωσαν χριστιανικό χαρακτήρα και πραγματοποιείται το 12ήμερο από την παραμονή των Χριστουγέννων έως και τα Φώτα. Ακόμα αξίζει να σημειωθεί πως από το 2016 το έθιμο έχει καταχωρηθεί στο ευρετήριο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας στην UNESCO.

Τί είναι οι Μωμόγεροι
Η ονομασία του δρώμενου προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος. Στο έθιμο οι λέξεις αυτές συνδέονται με τις μιμητικές κινήσεις των πρωταγωνιστών-γερόντων. Κάποιοι πιστεύουν πως συνδέονται με τον αρχαιοελληνικό θεό Μώμο, ο οποίος ήταν ο θεός της ειρωνείας και του σαρκασμού, προσωποποίηση της κοροϊδίας και της αποδοκιμασίας. Στο έθιμο αυτό, παραδοσιακά, μέρος των συμμετεχόντων φοράνε τομάρια ζώων όπως λύκων και τράγων ενώ άλλοι ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γεροντικών προσώπων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *