Friday , 29 March 2024

Οι πράσινοι παπαγάλοι της… Τούμπας!

Σ.Ξανθοπούλου

Τα τελευταία χρόνια πράσινοι παπαγάλοι έχουν κάνει έντονη την παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά τους είχαμε εντοπίσει να πετούν από κλαδί σε κλαδί δέντρων στο πάρκο του Ξαρχάκου. “Είναι σχεδόν παντού. Θα τους δείτε από την Κρήνη μέχρι την Τριανδρία τους πράσινους παπαγάλους τύπου “ring neck”. Τελευταία επισκέφτηκαν και την περιοχή μας ” μου είπε ένας υπεύθυνος pet shop στην Κάτω Τούμπα.

Οι πράσινοι παπαγάλοι μάλιστα έχουν χτίσει φωλιές στο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία οι πράσινοι παπαγάλοι κατοικούν στη Θεσσαλονίκη περίπου 20 χρόνια, όταν απελευθερώθηκαν ή ξέφυγαν από την αιχμαλωσία. Έκτοτε έχουν κάνει σπίτι τους πολλά πάρκα της Θεσσαλονίκης, αλλά πλέον βρίσκονται και κοντά στο Γαλλικό Ποταμό. Η ΕΟΕ επισημαίνει πως το συγκεκριμένο είδος προέρχεται από της Ασία και την Αφρική και μπορεί να επιβιώνει και στο κρύο, αρκεί να βρίσκει τροφή. Οι Θεσσαλονικείς έχουν αγαπήσει τα συμπαθητικά πτηνά που ομορφαίνουν με την παρουσία τους την πόλη. Ο μόνος κίνδυνος για την ασφάλεια των πουλιών είναι το κλάδεμα των δέντρων στα οποία έχουν τη φωλιά τους. Για να μην κινδυνεύουν οι παπαγάλοι, το κλάδεμα των δέντρων πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι το Μάρτιο προκειμένου να μην απειλείται η παραγωγική τους διαδικασία. Τα αξιολάτρευτα πουλιά έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της Θεσσαλονίκης.

Τα είδη που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι τέσσερα: Ο Πράσινος Παπαγάλος (Δαχτυλιδολαίμης Ψιττακίσκος), ο Γκριζοπρόσωπος Παπαγάλος (Μυοψιττακός), ο Αλεξανδρινός (Ευπατρίδης Ψιττακίσκος), που για κάποιο περίεργο λόγο εντοπίζεται μόνο στο πάρκο Τρίτση, και ο Φαιοκέφαλος της Σενεγάλης. Πρόκειται για εξωτικά πουλιά, που προέρχονται από την Ασία, τον Αμαζόνιο της Νοτίου Αμερικής, τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία και τη Δυτική Αφρική. Στην Ελλάδα ζουν συνολικά περίπου 2.000 παπαγαλάκια.

Πρώτος εμφανίστηκε στη χώρα μας ο Πράσινος Παπαγάλος. Ο αστικός μύθος θέλει έναν έμπορο να μην μπορεί να εκτελωνίσει κλουβιά με τα συμπαθή πτηνά και να αναγκάζεται να τα αφήσει ελεύθερα. Η πιο πιθανή εξήγηση ίσως έχει να κάνει με ένα κοντέινερ που έπεσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού -στα τέλη δεκαετίας του ’80- με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν δεκάδες άγρια πουλιά που βρήκαν στα νότια προάστια της Αθήνας ένα σχεδόν ιδανικό κλίμα για να αναπτυχθούν. Επίσης, υπήρξαν και πολλοί άνθρωποι που είχαν ως κατοικίδιο αυτά τα πουλιά, αλλά τα απελευθέρωναν επειδή έκαναν φασαρία.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, το πιο διαδεδομένο είδους παπαγάλου στην Ελλάδα είναι ο Πράσινος Παπαγάλος (Psittacula krameri), ένα ξενικό είδος, που κανονικά απαντάται στη Μέση Ανατολή και την Ινδία.

Στη Θεσσαλονίκη μπορεί κανείς να συναντήσει παπαγάλους του συγκεκριμένου είδους, στην περιοχή του Λευκού Πύργου και στα γύρω πάρκα, στο πανεπιστήμιο ως τα Κοιμητήρια Ευαγγελίστριας, ενώ πετούν σε μικρά κοπάδια που περιφέρονται, κάνοντας θόρυβο, ανάμεσα σε κτίρια και δέντρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *