Thursday , 25 April 2024

Οι Ρώσοι ταξίδεψαν περισσότερο στο εξωτερικό στο 1ο εξάμηνο του 2019 – Όχι όμως προς την Ελλάδα…-Αύξηση των ροών προς Τουρκία

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι οι δυο μεγάλοι χαμένοι προορισμοί στις αφίξεις Ρώσων τουριστών στο πρώτο εξάμηνο του 2019, σε αντίθεση με την Τουρκία, το Μαυροβούνιο, την Κύπρο, την Ιταλία και την  Ισπανία, που κέρδισαν περισσότερες αφίξεις Ρώσων τουριστών στην ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Συνόρων FSB της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι συνολικά, στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019 οι Ρώσοι πραγματοποίησαν 21.212.095 ταξίδια στο εξωτερικό, δηλαδή 6,67% περισσότερα από ό, τι την ίδια περίοδο πέρυσι. Το 36,56% των ταξιδιών πραγματοποιήθηκε στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής. Άλλο ένα 16,75% των εξερχόμενων ταξιδιών κατευθύνθηκε σε  διασυνοριακές περιοχές όπως η Κίνα, η Πολωνία και η Φινλανδία, κυρίως για ψώνια και εμπορικές συναλλαγές.

Το μεγαλύτερο αριθμο Ρώσων τουριστών υποδέχθηκε στο εν λόγω διάστημα η Τουρκία, με 2.741.934 αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση 16,13%. Το Μαυροβούνιο επίσης παρουσίασε τους καλύτερους δείκτες ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του έτους (+ 50%), ενώ αυξημένη κίνηση Ρώσων κατέγραψαν επίσης η Ιταλία, η Ισπανία και Κύπρος και μείωση αντίθετα η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του Συνδέσμου Ρώσων Τουρ Οπερέιτορ (ATOR), Maya Lomidze, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2018, διαπιστώνεται ότι η εξερχόμενη τουριστική ροή προς τουριστικούς προορισμούς χωρών εκτός ΚΑΚ (σ.σ. Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών) συνεχίζει να σημειώνει μείωση, καταλαμβάνοντας ποσοστό 6,78% επί του συνόλου το 2019 σε σύγκριση με ποσοστό 10,4% το 2018. Σημαντική αύξηση φαίνεται μόνο στην Τουρκία, την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, την Κύπρο και το Βιετνάμ. Κατά την ίδια, οι Ρώσοι προσέχουν ιδιαίτερα τις τιμές στα τουριστικά πακέτα, ωστόσο, υπάρχει και το τμήμα της ρωσικής αγοράς που θέλει ακριβούς προορισμούς, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Μαλδίβες.

Πλήρης εικόνα, πάντως, για τη δυναμική του εξερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία θα υπάρχει όταν οι στατιστικές συμπεριλάβουν και τα στοιχεία του κυρίως τουριστικού τριμήνου Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *