Saturday , 27 April 2024

ΟΛΘ: Γιατί επαναπροκηρύσσει τον διαγωνισμό για τον έκτο προβλήτα

Του Γ.Κατσιάνη

Την διαβεβαίωση ότι η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τον έκτο προβλήτα δεν δημιουργεί καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου,εκφράζουν κύκλοι του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Όπως τονίζουν, η επανεκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας σε χρόνο παράλληλο με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του αναπτυξιακού προγράμματος και της μελέτης διαχείρισης (Master Plan) του λιμένα Θεσσαλονίκης, “διασφαλίζει το συμφέρον του συνόλου των μετόχων της ΟΛΘ Α.Ε., συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού δημοσίου”.

Το χρονοδιάγραμμα

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της διαγωνιστικής διαδικασίας, ορίζεται ως εξής:

-Υποβολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Προθεσμία Υποβολής Φακέλου 1ου Σταδίου) – 22.12.2023

-Διαβίβαση Πρόσκλησης Υποβολής Οικονομικών Προσφορών (2ο Στάδιο) – Αρχές 2024

-Υποβολή Οικονομικών Προσφορών (Προθεσμία Υποβολής Φακέλου 2ου Σταδίου) – 1ο τρίμηνο 2024

-Επιλογή Προσωρινού Αναδόχου – 1ο τρίμηνο 2024

Η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου

Εξάλλου, η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου (Ν.4938/2022, Α΄109, Άρθρο 156) για τη ρύθμιση θεμάτων σχεδιασμού και ανάπτυξης λιμένων σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον λιμένα Πειραιά, υποχρέωσε μεταξύ όλων των άλλων λιμένων και την ΟΛΘ Α.Ε. να εκπονήσει και να υποβάλει προς έγκριση επικαιροποιημένο Master Plan και Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) πριν την έναρξη υλοποίησης του Έργου «Προβλήτας 6, Επέκταση Λιμενικής Υποδομής».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με παράγοντες της ΟΛΘ Α.Ε., η απόφαση του ΣτΕ να αναστείλλει την εκκίνηση του έργου επέκτασης του έκτου προβλήτα.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η ΟΛΘ Α.Ε. έχει υλοποιήσει επενδύσεις, ύψους 67,610 εκ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *