Friday , 19 April 2024

ΟΛΘ: Στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 ο ανάδοχος για τον 6ο προβλήτα-Αυξημένο μέρισμα για το 2018

Σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σύγκριση με το 2018 προσβλέπει για το 2019 η διοίκηση του ΟΛΘ, όπως τονίστηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί κατά την παρουσίαση ενημέρωσης οικονομικών αναλυτών από τη διοίκηση της εταιρείας και σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για τη δημιουργία “dry ports” σε βαλκανικές χώρες. Παράλληλα, η διοίκηση του λιμανιού εκτιμά ότι στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος για το έργο της επέκτασης του 6ου προβλήτα, που αποτελεί το κύριο έργο των υποχρεωτικών επενδύσεων.

Ο πρόεδρος του δ.σ. και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε., Σωτήρης Θεοφάνης, εξέφρασε επίσης την ελπίδα μέχρι να ολοκληρωθούν οι υποχρεωτικές επενδύσεις των 180 εκατ.ευρώ, στα τέλη 2022-αρχές 2023 να έχει υλοποιήσει και το ελληνικό κράτος τις υποχρεώσεις και υποσχέσεις του για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού.

Αυξημένο μέρισμα

Στην επικείμενη τακτική ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η διοίκηση θα προτείνει μέρισμα 0,57 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,45 ευρώ πέρυσι. Όπως επισήμαναν ο κ.Θεοφάνης και ο οικονομικός διευθυντής Henrik Jepsen, η μερισματική πολιτική που θα ακολουθηθεί εφεξής θα αποσκοπεί στο να υπάρχουν ικανοποιητικές αποδόσεις για τους μετόχους αλλά να υπάρχουν και κεφάλαια για επενδύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 2018 διακινήθηκαν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης 424.500 TEU’s, πετυχαίνοντας ρεκόρ στην συγκεκριμένη κατηγορία φορτίων (349.990 TEU’s  το 2014 και 401.947 TEU’s το 2017), η περαιτέρω ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα έρθει από τα φορτία transit και αναμένεται σημαντική αύξηση φορτίων από και προς Βουλγαρία Βόρεια Μακεδονία και Κόσσοβο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή δυναμικότητα του ΟΛΘ όσον αφορά την εξυπηρέτηση containers είναι περίπου 500.000 TEU’s, ήτοι κοντεύει να εξαντληθεί η δυναμικότητά του, που με την επένδυση στον 6ο προβλήτα θα σκαρφαλώσει τα 1,2 με 1,3 εκατ. TEU’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *