Friday , 29 March 2024

Ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για το ντεκ στην παλιά παραλία

Προχωρά ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης για την κατασκευή ντεκ στην παλιά παραλία, με σκοπό τη διεύρυνση του αστικού κοινόχρηστου χώρου προς την πλευρά της θάλασσας, ώστε να δοθεί «ανάσα» σε χιλιάδες κατοίκους και τουρίστες που επισκέπτονται καθημερινά το παραλιακό μέτωπο.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών που είχε προκηρυχθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης για το ντεκ που θα επεκτείνει το κρηπίδωμα της παλιάς παραλίας ολοκληρώθηκε με την κατάθεση 15 προτάσεων.

«Η παλιά παραλία αποκτά νέα μορφή. Στο πιο αγαπημένο σημείο της πόλης, εκεί που εκατοντάδες περνούν καθημερινά, από το λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο, ερχόμαστε να δημιουργήσουμε ένα μπαλκόνι στη θάλασσα», σημείωσε σε σχετική δήλωσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Μάκης Κυριζίδης, ο οποίος χαρακτήρισε αναγκαία την επέκταση του παραλιακού κρηπιδώματος.

«Από τον Λευκό Πύργο μέχρι και την Α΄ προβλήτα του ΟΛΘ, διευρύνουμε τον αστικό κοινόχρηστο χώρο προς τη θάλασσα κατά τρόπο λειτουργικό και αισθητικά και κατασκευαστικά άρτιο και δημιουργούμε έναν ‘εξώστη’ κοινωνικής επαφής κι αναψυχής», υπογράμμισε ο κ. Κυριζίδης.

Το πρώτο βραβείο

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην πρόταση που υπογράφεται από τον αρχιτέκτονα μηχανικό, Γεώργιο Δημόπουλο και την πολιτικό μηχανικό, Βασιλική Παναγιωτοπούλου.

Οι μελετητές προτείνουν δύο χωρικές ζώνες που διατρέχουν παράλληλα όλο το θαλάσσιο μέτωπο της παλιάς παραλίας.

Η ζώνη της επέκτασης και η ζώνη του υφιστάμενου κρηπιδώματος-πεζοδρομίου είναι διακριτές, ώστε με τα διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους να προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες και συναισθήματα στους χρήστες τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *