Friday , 29 March 2024

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μοιράζει 1,5 δισεκατ.ευρώ μέχρι το τέλος του έτους – 180 εκατ. μέχρι την Παρασκευή

Μέχρι την Παρασκευή θα πιστωθεί από τον Οργανισμό Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) στους δικαιούχους το 85% της ενίσχυσης των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (σ.σ. περιλαμβάνουν τη νιτρορύπανση, τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, το κομφούζιο, τις σπάνιες φυλές, τους παραδοσιακούς ελαιώνες κ.ά.), όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) Θ. Καπρέλης.

Θα ακολουθήσει η καταβολή της εκκαθάρισης της Βασικής Ενίσχυσης (το υπόλοιπο 30%), δηλαδή ποσό περί τα 950 εκατ. ευρώ, μαζί με την «πράσινη ενίσχυση», τις ενισχύσεις των νέων αγροτών και το εθνικό απόθεμα, που αναμένεται να καταβληθούν έως τις 23/12 το αργότερα. Δεν αποκλείεται πάντως η πίστωση να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20/12, ώστε να εξυπηρετηθούν οι δικαιούχοι άλλων τραπεζών, που δεν έχουν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η εξισωτική αποζημίωση, ύψους 253 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί μία ημέρα μετά την πληρωμή της εκκαθάρισης της Βασικής Ενίσχυσης. Αντίστοιχα, το Εθνικό Απόθεμα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου θα μοιραστούν δικαιώματα νέοι και νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα, που θα λάβουν δικαιώματα ίσα µε την αξία του περιφερειακού μέσου όρου.

Σύμφωνα µε τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2019 τα δικαιώματα υπολογίζονται για τα βοσκοτόπια: 21,8 ευρώ/στρέμμα, στις αροτραίες καλλιέργειες 27,5 ευρώ/στρέμμα και στις δενδρώδεις 33,4 ευρώ/στρέμμα.

Συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου θα διατεθούν προς τον αγροτικό τομέα κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

“Αναλαμβάνουμε έναν Οργανισμό που διαχειρίζεται κοντά στα 2,8 δισ. ευρώ ετησίως και πραγματοποιεί διασταυρωτικούς ελέγχους. Θα συνεχίσουμε με συνέπεια και με πραγματικές δράσεις», τόνισε από την πλευρά του ο ο νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *