Saturday , 20 April 2024

Οργή λογιστών και φοροτεχνικών κατά του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γ. Τσακίρη   

Του Γ. Κατσιάνη

«Κόκκινο»  πανί για λογιστές και φοροτεχνικούς αποτελεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης.

Αφορμή στάθηκε η δήλωση του σε διαδικτυακή εκδήλωση, κατά την διάρκεια της οποίας ο κ. Τσακίρης υποστήριξε ότι «τουλάχιστον οι μισοί από εσάς θα πρέπει να απολύσετε τους λογιστές σας ή τους συμβούλους που πήρατε να σας κάνουν είτε επιστρεπτέα προκαταβολή είτε οτιδήποτε του ΕΣΠΑ, να μην τους πληρώσετε ποτέ (!)».

Με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) χαρακτηρίζει «αχαρακτήριστη» την συγκεκριμένη δήλωση και καλεί τον υφυπουργό Ανάπτυξης να ανακαλέσει.

«Προχωρήσατε στην αχαρακτήριστη για  τον κλάδο των Λογιστών-Φοροτεχνικών, δήλωση σας  ίσως, μάλλον για να δικαιολογήσετε την αδυναμία  σωστής διασταύρωσης από τις  αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτεία», τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η ΠΟΦΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Πειραιά (ΣΟΛΠ), επισημαίνει ότι «αν ο κος Τσακίρης ήθελε να αναφερθεί σε κάποιους κακής ποιότητας και γνωστικού επιπέδου συναδέλφους όφειλε να το διευκρινίσει και όχι να το γενικεύσει. Και στον κλάδο του υπάρχουν και καλοί και κακοί πολιτικοί μηχανικοί αυτό δεν σημαίνει ότι θα πούμε ποτέ ότι πρέπει να απολυθούν και να μην πληρωθούν οι πολιτικοί μηχανικοί!!».

«Ποιοι είστε κύριοι που θα αποφασίσετε ποιος επαγγελματίας πρέπει να πληρωθεί και ποιος όχι;»

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσαν οι Ενώσεις Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας και της Ναυπλίας Ερμιονίδας.

«Ποιοι είστε κύριοι που ζητάτε να απολυθούν οι λογιστές; Ποιοι είστε κύριοι που θα αποφασίσετε ποιος επαγγελματίας πρέπει να πληρωθεί και ποιος όχι για την εργασία που παρέχει; Με τι δικαίωμα κρίνετε την δουλειά του κάθε επαγγελματία Λογιστή – Φοροτεχνικού; Εσείς, σαν πολιτεία, έχετε τελικά κάποια ευθύνη για οτιδήποτε (βλέπε προκηρύξεις κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, την άθλια και τιμωρητική πλατφόρμα του ependyseis.gr, που δεν δίνει τη δυνατότητα διόρθωσης ακόμη και ακούσιων και ασήμαντων λαθών που ουδόλως επηρεάζουν την πληρότητα του φακέλου, την ανούσια γραφειοκρατία κ.α);», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

«Να ενεργοποιηθεί το άρθρο 12»

Εξάλλου, την άμεση εφαρμογή του άρθρου 12 του κώδικα δεοντολογίας των λογιστών, ζητά η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) νομού Ηλείας, σύμφωνα με το οποίο «οι ασκούντες το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού έχουν υποχρέωση να σέβονται τους υπαλλήλους των υπηρεσιών και των υπουργείων με τους οποίους συναλλάσσονται και τους δημόσιους λειτουργούς, ανεξαρτήτως βαθμίδος».

«Την ίδια υποχρέωση έχουν προς τους Λογιστές Φοροτεχνικούς και οι εκπρόσωποι της Δημόσιας Διοίκησης όπως επιβάλλεται από τη νομοθεσία που τους διέπει. Κάθε παράβαση της αρχής αυτής από οποιοδήποτε μέρος, ελέγχεται και από το Οικονομικό Επιμελητήριο. Αν η παράβαση έγινε από Λογιστή Φοροτεχνικό, η Επιτροπή Τηρήσεως Δεοντολογίας του Οικονομικού Επιμελητήριου (ΟΕΕ) αποφασίζει την επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Αν έγινε από δημόσιο υπάλληλο ή δημόσιο λειτουργό, η Επιτροπή Τηρήσεως Δεοντολογίας αναφέρει το γεγονός τούτο εγγράφως στην Κεντρική Διοίκηση του Ο.Ε.Ε, προκειμένου να επιληφθεί και να προβεί στις δέουσες ενέργειες», σημειώνεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΦΕΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *