Friday , 19 April 2024

Οργή μηλοκαλλιεργητών κατά Γεωργαντά για το ύψος των στρεμματικών αποζημιώσεων

Του Γ.Κατσιάνη

Αναβρασμός επικρατεί μεταξύ των μηλοκαλλιεργητών του νομού Λάρισας, μετά την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) να αναθεωρήσει την αρχική της δέσμευση για το ύψος των στρεμματικών αποζημιώσεων.

Ειδικότερα, στις 2 Ιανουαρίου, το αρμόδιο υπουργείο τόνιζε σε ανακοίνωση του ότι “ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, αποφάσισε την καταβολή μέσω de minimis 300 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα καλλιέργειας μήλου, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί που έχουν ζημιωθεί”.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 18 Ιανουαρίου, το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωνε εκ νέου ότι “η ενίσχυση διαμορφώνεται κλιμακωτά σε 250 – 300 ευρώ / στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος” ενώ επισημαίνονταν ότι “στις αποζημιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτουγειονομικών προσβολών (καρπόκαψα)”.

Αντιδράσεις

Η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και των αγροτικών συλλόγων του δήμου Αγιάς.

“Εκφράζουμε την έντονη αγανάκτησή μας για την υπαναχώρηση του Υπουργού Γεωργίας σε ότι αφορά τη διαφορετική στρεμματική αποζημίωση και αποκλεισμό ποικιλιών μήλου στο πλαίσιο της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος”, τονίζουν, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους και ζητούν “το ποσό των 300 ευρώ να αφορά όλα τα στρέμματα κι όλες τις ποικιλίες, όπως είχε δεσμευτεί με εξαγγελία ο Υπουργός στις 2 Γενάρη, σαν ελάχιστη ανάσα στη ζημιά μας”.

Οι μηλοκαλλιεργητές του νομού Λάρισας συνεδριάζουν αύριο, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στην Αγιά για να αποφασίσουν την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *