Saturday , 20 April 2024

Ο Άγιος Βαλεντίνος τόνωσε την αγοραστική κίνηση σε γλυκά και λουλούδια- “Αν δεν είμασταν ανοικτά, θα αναγκαζόμασταν να πετάξουμε 200.000 τριαντάφυλλα” λένε οι ανθοπώλες

Σ.Ξανθοπούλου

Η “Μήδεια” και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν στάθηκαν εμπόδιο για τους Θεσσαλονικείς ώστε να τιμήσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Αρκετή κίνηση παρουσιάζουν τα ζαχαροπλαστεία και τα ανθοπωλεία της Θεσσαλονίκης. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών Νομού Θεσσαλονίκης Μάριος Παπαδόπουλος “έχουμε πολλή κίνηση από το πρωί. Εφέτος η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έπεσε Κυριακή και μπορεί ο κόσμος να “φοβήθηκε” πώς θα είναι ο καιρός αύριο λόγω της κακοκαιρίας και να ήρθε μια μέρα νωρίτερα για να αγοράσει ένα κουτί γλυκά ή μια τούρτα για το ταίρι του”.

Σε αυτό, όπως είπε ο ίδιος, συνετέλεσε και το γεγονός ότι σήμερα είναι ανοικτά και τα σούπερ μάρκετ, οπότε οι περισσότεροι από τους καταναλωτές σκέφτηκαν να συνδυάσουν τις αγορές τους λόγω της αυριανής ημέρας.

Σχετικά με το κατά πόσο η πανδημία επηρέασε τον κλάδο των ζαχαροπλαστών ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως “είμαστε θιγμένοι, είμαστε ο κλάδος της χαράς και της λύπης και αν σκεφτείτε ότι τα περιοριστικά μέτρα επηρέασαν πολλές κοινωνικές δραστηριότητες, είναι λογικό ότι επηρεάστηκε και ο τζίρος των καταστημάτων μας”.

Υπάρχει όμως και κάτι θετικό που βγήκε από την πανδημία. Όπως είπε o πρόεδρος της συντεχνίας ζαχαροπλαστών “μεγάλη αύξηση στον τζίρο τους είδαν οι συνάδελφοι που διατηρούν και e-shop. Εφέτος, μόνο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έγιναν 12 παραγγελίες μέσω e-shop ενώ πέρυσι δεν είχε γίνει καμία μέσω αυτής της μεθόδου. Ήδη έχουν γίνει έως τώρα περίπου 20 παραγγελίες και ήδη έχουν παραδοθεί οι οκτώ. Επίσης, είχαμε και παραγγελίες από το εξωτερικό. Είχαμε δηλαδή εισερχόμενο χρήμα από κάποιους που ζουν σε άλλη χώρα και θα ήθελαν να στείλουν ένα κουτί σοκολατάκια ή μια τούρτα στη σύντροφο ή τον σύντροφό τους”.

Σχετικά με τα προϊόντα “ο κόσμος και λόγω καιρικών συνθηκών και λόγω της παραμονής στο σπίτι προτιμά κυρίως να αγοράσει μια τούρτα της οποίας η τιμή αρχίζει από 9€ έως 36€.

Και η κίνηση στα ανθοπωλεία της Θεσσαλονίκης είναι αρκετά αυξημένη. “Ήδη από την περασμένη Πέμπτη είχαμε παραγγελίες ενώ και χθες και σήμερα έχουμε αρκετή κίνηση. Αύριο λόγω του χιονιά δεν ξέρουμε πώς θα είναι τα πράγματα για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και το delivery” είπε ο Χαράλαμπος Γαβανάς, ιδιοκτήτης ανθοπωλείου και μέλος του σωματείου ανθοπωλών Θεσσαλονίκης.

“Έχουμε τιμές προσιτές. Ένα τριαντάφυλλο ας πούμε κοστίζει 2€-2,50€. Εμείς δουλεύουμε όπως λειτουργεί το λιανεμπόριο. Είμαστε ευτυχείς που το αρμόδιο Υπουργείο αποφάσισε να είμαστε ανοικτά σήμερα και αύριο διότι διαφορετικά θα πετούσαμε στα σκουπίδια 200.000 τριαντάφυλλα. Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για ένα καταστροφικό νούμερο. Ζητήσαμε να λειτουργήσουμε κατ’εξαίρεση το Σαββατοκύριακο αυτό και ευτυχώς εισακουστήκαμε” σχολίασε ο κ. Γαβανάς.

Η πανδημία επηρέασε τον τζίρο των ανθοπωλείων. Όπως επεσήμανε ο κ. Γαβανάς “σαφώς σε σχέση με πέρυσι έχουμε λιγότερη δουλειά. Το άνοιξε-κλείσε για εμάς σημαίνει ότι κάθε φορά πετάμε 500€-600€ στα σκουπίδια”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *