Saturday , 20 April 2024

Ο Άγιος Βασίλης μ’ ένα καραβάκι… επισκέφτηκε τον Προοδευτικό Σύλλογο Κυριών Καστοριάς

Με ένα… καραβάκι επισκέφτηκε ο Άγιος Βασίλης χθες, ανήμερα της γιορτής του, την πρόεδρο του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς Νίνα Βουρλή. Αιτία της… επίσκεψής του η επιστροφή του καραβιού που είχε χαθεί κατά τη διάρκεια των χριστουννιάτικων ημερών από εκδήλωση που είχε παρουσιαστεί.

Όπως διηγείται στο thesseconomy.gr η κυρία Βουρλή “το καραβάκι (μήκους περίπου μισού μέτρου) το μεταφέραμε στον κινηματογράφο Ολύμπιο. Είχαμε να αναβιώσουμε ένα παλιό καστοριανό παραμύθι τον «Κατσιμιτσιράκο». Κι επειδή στην Καστοριά στολίζαμε καραβάκι τα Χριστούγεννα μεταφέραμε το παραδοσιακό καράβι από το μουσείο μας. Μεταξύ των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τις γιορταστικές ημέρες το καραβάκι μας χάθηκε. Με στεναχώρησε πάρα πολύ το γεγονός, γιατί στο μουσείο μας κατέχει μια ιδιαίτερη θέση και παραδίδει μαθήματα ιστορίας. Αφού χάθηκε το καράβι έβγαλα μια ανακοίνωση. Περίμενα τις πρώτες ημέρες ένα τηλεφώνημα. Δεν έγινε. Άρχισα να απογοητεύομαι. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά ένα τηλεφώνημα γύρω στις 12μιση μετά το μεσημέρι άλλαξε τελείως την ψυχολογία μου. Μια γυναικεία φωνή μου είπε χαρακτηριστικά: «το καράβι είναι στο σπίτι σας» και μου έκλεισε το τηλέφωνο. Κατευθείαν πηγαίνω στην εξώπορτα του σπιτιού μου και βλέπω το καράβι ακριβώς μπροστά στην πόρτα του σπιτιού μου. Συγκινήθηκα πάρα πολύ. Χάρηκα πολύ. Άρχισα να τραγουδάω από τη χαρά μου. Για μας η επιστροφή του καραβιού ήταν το πρωτοχρονιάτικο δώρο μας. Εγώ έτσι το εξέλαβα από τον Άγιο Βασίλη”, λέει συγκινημένη και χαρούμενη. Και προσθέτει “πιστεύω ότι η χρονιά μας θα πάει πολύ καλά”.

Το καράβι έχει την ιστορία του

Το καστοριανό καράβι έχει ξεχωριστή ιστορία από τα άλλα καράβια της Ελλάδας. Όπως εξηγεί η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Βουρλή “αν και είναι μια μικρή βάρκα λέγεται καράβι. Ο λόγος που λέγεται καράβι είναι ότι εξυπηρετούσε τη μετακίνηση των ανθρώπων από την Καστοριά στο Μαυροχώρι, το απέναντι χωριό της λίμνης, καθώς ήταν η μοναδική συγκοινωνία που είχε η Καστοριά με τον υπόλοιπο κόσμο.
Με το καράβι αυτό έφευγαν οι καστοριανοί -τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησαν να δρουν και μιλάμε για τον 16ο αιώνα- για να πάνε στην Ανατολή και να κάνουν το εμπόριο. Τότε ξεκίνησαν να φεύγουν στην Ανατολή και αργότερα στην Ευρώπη και στη Δύση. Στο Μαυροχώρι κάτω από έναν πλάτανο αποχαιρετούσαν οι γυναίκες τους άνδρες και οι μάνες τα παιδιά τους για να φύγουν από κει είτε με μουλάρια είτε με άλογα μέχρι το Αμύνταιο και από κει να πάρουν το τραίνο για να ταξιδέψουν στις χώρες που είχανε να κάνουν το εμπόριο τους”, αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγου.

Ο σύλλογος

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Προοδευτικός Σύλλογος Κυριών Καστοριάς ιδρύθηκε το 1959. Αποτελείται από περίπου 350 μέλη και συντηρεί το Δεληνάνειο Λαογραφικό Μουσείο της καστοριανής γυναίκας. Έχει φιλανθρωπική και πολιτιστική δράση. “Βοηθάμε πολλές οικογένειες σε όλη την περιοχή της Καστοριάς και συγχρόνως προσπαθούμε να κάνουμε πρωτότυπες δράσεις για να αναβιώνουμε διάφορα ήθη και έθιμα του τόπου μας” διευκρινίζει η πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *