Friday , 26 April 2024

Ο Άρειος Πάγος βάζει “φρένο” στους πλειστηριασμούς ακινήτων από τα funds

Του Γ. Κατσιάνη

Νέα δεδομένα στους πλειστηριασμούς ακινήτων από εταιρίες διαχείρισης (funds) βάζει απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, με την απόφαση 822/2022 το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας απέρριψε την πρόσθετη παρέμβαση από εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις ως απαράδεκτη, καθώς έκρινε ότι δεν έχει την κατάλληλη νομιμοποίηση.

Το σκεπτικό είναι ότι οι διατάξεις του ν. 4354/2015 για τα “κόκκινα” δάνεια δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικώς και επί των εταιρειών διαχείρισης του ν. 3156/2003 που αφορά γενικά τις ρυθμίσεις δανείων, διότι η συγκεκριμένη εταιρεία αναλαμβάνει τη διαχείριση των απαιτήσεων χωρίς να έχει ορισθεί εκ του νόμου “μη δικαιούχος, κατ’ εξαίρεση νομιμοποιούμενος, διάδικος”.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εταιρία διαχείρισης δεν νομιμοποιείται να ενεργεί διαδικαστικές πράξεις για λογαριασμό της εντολέως της εταιρείας, “ούτε η μεταξύ τους σύμβαση και η παροχή πληρεξουσιότητας μπορεί να καλύψει αυτή την έλλειψη δυνατότητας”, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Αν και η συγκεκριμένη απόφαση βάζει “φρένο” στους πλειστηριασμούς ακινήτων από funds, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον δικηγόρο τους και να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με το σκεπτικό του Αρείου Πάγου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *