Sunday , 28 April 2024

Έργα και ημέρες του επικεφαλής της ομάδας Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν

Του Γ.Κατσιάνη

Σε… αγκάθι για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν τείνει να εξελιχθεί ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Σε ηλικία 20 ετών, καταδικάστηκε σε δωδεκαετή φυλάκιση με τις κατηγορίες της ληστείας, της απάτης και της εμπλοκής εφήβων σε εγκλήματα.

Μετά την αποφυλάκιση του, δημιούργησε ένα δίκτυο για την πώληση χοτ ντογκ και στη συνέχεια, άνοιξε εστιατόριο στην Αγία Πετρούπολη.

Το 2001, έγινε γνωστός ως “σεφ του Πούτιν” όταν σέρβιρε προσωπικά φαγητό στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον τότε Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ.

Μέσω της εταιρείας του, Concord Catering, ο Πριγκόζιν έλαβε εκατοντάδες εκατομμύρια σε κρατικές συμβάσεις για τη σίτιση παιδιών σχολείων και κρατικών υπαλλήλων ενώ  το 2012 σύναψε σύμβαση με το δημόσιο για την παροχή γευμάτων στον ρωσικό στρατό.

Ομάδα Wagner

Τα τελευταία χρόνια, ο άλλοτε συνεργάτης του Πούτιν συνδέεται με την γνωστή ομάδα μισθοφόρων Wagner, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην Αφρική, στην Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, διέρρευσε βίντεο στο οποίο ο Πριγκόζιν φέρεται να στρατολογεί κατάδικους για να ενισχύσει τις ρωσικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Μάλιστα, παραδέχτηκε σε ρωσική ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι το 2014 ίδρυσε την παραστρατιωτική ομάδα για να «προστατεύσει τους Ρώσους» όταν «άρχισε η γενοκτονία του ρωσικού πληθυσμού του Ντονμπάς».

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές (FBI) συμπεριέλαβαν τον Πριγκόζιν στην λίστα των καταζητούμενων ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέφερε ανταμοιβή 10 εκατ. ευρώ για παροχή πληροφοριών σχετικά με την εμπλοκή του στις προεδρικές εκλογές του 2016, μέσω της εταιρείας του, Internet Research Agency.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *