Wednesday , 24 April 2024

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ ΓΡΕΒΕΝΩΝ,ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ THESSECONOMY.GR-«Τα Γρεβενά δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως νομός δεύτερης κατηγορίας, χρειάζεται ίση μεταχείριση στο μεταναστευτικό»

Συνέντευξη στην Όλγα Γιοβαντζάκη

Αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της έκθεσης των θεσμών στην τέταρτη αξιολόγηση, δηλώνει ο βουλευτής ΝΔ Γρεβενών, Ανδρέας Πάτσης. Θεωρεί αναγκαία την εξεύρεση συναίνεσης για το νέο εκλογικό νόμο ενώ για το μεταναστευτικό εκτιμά πως πρέπει να υπάρξει ίση κατανομή  προσφύγων και όχι «τα Γρεβενά να αντιμετωπίζονται ως νομός δεύτερης κατηγορίας».Όσον αφορά την Τουρκία, εκτιμά ότι βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης και απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας.      

Κύριε Πάτση, είδαμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κυβερνητικά στελέχη να σηκώνουν ψηλά τα μανίκια και να αναλαμβάνουν να καλύψουν χρονικά συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να εκπλήξει ευχάριστα την ΕΕ ώστε να μας δώσουν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο;

«Κυρία Γιοβαντζάκη, το μείζον για την κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ήταν να δείξει αποφασιστικότητα όσον αφορά το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζεται η χώρα για να περάσει σε μία νέα οικονομική φάση. Το στοίχημα είναι μεγάλο και θεωρώ πως ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κερδίζει. Από την στιγμή λοιπόν που κερδηθεί αυτό το στοίχημα θεωρώ βέβαιο πως οι εταίροι μας στην ΕΕ θα το αντιληφθούν, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα χρειάζεται ενίσχυση και αλληλοστήριξη.  Και επειδή μου αρέσει να μιλάω με συγκεκριμένα παραδείγματα, αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην τέταρτη – και πρώτη για την κυβέρνηση της ΝΔ- μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Στις 20 Νοεμβρίου αναμένεται η έκθεση των θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση.  Και αυτή η έκθεση προβλέπω ότι θα είναι θετική, ως δείγμα εμπιστοσύνης της πορείας της ελληνικής οικονομίας».

Τι απαντάτε σε όσους συνδέουν την αναθεώρηση του Συντάγματος με τον εκλογικό νόμο;

«Kατ’ αρχήν να σας πω πως είμαι κάθετα αντίθετος με την διάταξη της απλής αναλογικής. Έχει αποδειχθεί από την ίδια την ιστορία πως όσες φορές εφαρμόστηκε οδήγησε σε πολικά αδιέξοδα και τάσεις ακυβερνησίας. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα ώστε μετά από μία πολυετή κρίση να έχει την δυνατότητα να πάρει σταθερές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου. Η απλή αναλογική ήταν ένα από τα τελευταία ‘τεχνάσματα’ της προηγούμενης κυβέρνησης ώστε να κρατήσει ‘εντός παιχνιδιού’ τον ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως αν είναι δεύτερο κόμμα. Όσον αφορά το ερώτημα σας για την σύνδεση με την Αναθεώρηση του Συντάγματος, τα πράγματα είναι σαφή. Το άρθρο 54 παράγραφος 1 προβλέπει πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου μπορεί να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Το άρθρο όμως είναι στα αναθεωρητέα, άρα με 180 βουλευτές μπορεί αυτό θεωρητικά να αλλάξει. Προσωπικά θεωρώ όμως και σας το λέω και ως νομικός πως δεν νομίζω πως χρειάζεται να συνδεθεί το Σύνταγμα με τον εκλογικό νόμο. Θεωρώ κρισιμότερη την ευρύτερη συναίνεση για το νέο εκλογικό νόμο».

Προ ημερών διατυπώσατε ανοιχτά και δημόσια τις αντιρρήσεις σας στο κυβερνητικό σχέδιο εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών. Πιστεύετε ότι θα διαταραχθούν οι τοπικές κοινωνίες; Ζητήσατε αναλογική κατανομή;

«Κατ’ αρχήν πρέπει να πω, επειδή έχω διαβάσει πολλά ανακριβή πράγματα για το θέμα αλλά και για τις δικές μου τοποθετήσεις πως η πάγια θέση μου είναι πως το μεταναστευτικό είναι ένα μείζον εθνικό πρόβλημα, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να χειριστεί εντός ενός πολύ δύσκολου διεθνούς περιβάλλοντος. Και για το οποίο έχει μεγάλες ευθύνες η προηγούμενη κυβέρνηση. Εν πάση περιπτώσει καλούμαστε ως χώρα να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό που λέω σε κάθε δημόσια παρέμβαση μου είναι πως τα Γρεβενά έχουν ήδη σηκώσει ένα μεγάλο φορτίο που χτυπά την καρδιά του τουριστικού προϊόντος της καθώς μετανάστες βρίσκονται στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.Τα Γρεβενά δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως νομός δεύτερης κατηγορίας. Αυτό που ζητάμε στα Γρεβενά είναι ίση μεταχείριση και δικαιοσύνη. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη».

Σας ανησυχεί η τουρκική προκλητικότητα και οι εντεινόμενες παραβιάσεις των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου;

«Το να πω με ‘ανησυχεί’ είναι το αυτονόητο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ πιο σύνθετο. Έχουμε έναν γείτονα σε νευρική κρίση που απειλεί τους πάντες και τα πάντα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τις διεθνείς συμμαχίες μας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την θέση της χώρας μας. Το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας. Η προκλητικότητα της Τουρκίας τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στο Αιγαίο δεν μπορεί να είναι αποδεκτή από την διεθνή κοινότητα. Δεν μπορώ πάντως με την ευκαιρία της ερώτησης σας να μην εκφράσω την μεγάλη ανησυχία μου για το διεθνές περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται. Η εισβολή της Τουρκίας στην Συρία είναι εκτός κάθε λογικής. Και η καταδίκη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική εισβολή στην Συρία ήταν μία ξεκάθαρη τοποθέτηση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *