Friday , 19 April 2024

Ο Δρ. Serhat Köksal νέος Πρόεδρος της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ – Παρευξείνια Τράπεζα)

Ο Δρ. Serhat Köksal (Σερχάτ Κοκσάλ) ανέλαβε τα καθήκοντά του ως νέος Πρόεδρος της
Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ) για περίοδο τεσσάρων χρόνων από τις 16 Ιουλίου 2022. Σε συνέχεια της σχετικής υποψηφιότητας που υπεβλήθη από την Τουρκία, ο Δρ. Κοκσάλ εξελέγη ομόφωνα σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών της Τράπεζας που
πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2022 και αντικαθιστά τον κ. Ντμίτρι Πάνκιν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Τράπεζας από τον Ιούλιο του 2018.
Ο Δρ. Κοκσάλ, 40 ετών, γεννήθηκε στην Τουρκία. Έχοντας ξεκινήσει ως εμπειρογνώμονας στο Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, υπηρέτησε για επτά χρόνια ως επικεφαλής ελεγκτής στο Τουρκικό Ελεγκτικό Συνέδριο, προτού γίνει Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας. Το 2017 εντάχθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων και έγινε Διευθυντής του Τμήματος τον Αύγουστο του 2020 – θέση που κράτησε μέχρι τον διορισμό του στην Παρευξείνια Τράπεζα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στο τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών, ήταν κυρίως υπεύθυνος για τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις επενδύσεις και τις χρηματοοικονομικές σχέσεις και την περιφερειακή οικονομική συνεργασία.
Το 2020-2022, ήταν εκπρόσωπος της Τουρκίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Εμπορίου και
Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου και της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ο Δρ. Κοκσάλ συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση και επίβλεψη δημόσιων και ζωτικής σημασίας έργων υποδομής στην Τουρκία (νοσοκομεία, αυτοκινητόδρομοι, ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί).
Ο Δρ. Κοκσάλ είναι κάτοχος Master Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Middle East Technical University
(Τουρκία), Master Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών από University of Warwick (Ηνωμένο Βασίλειο) και έχει διδακτορικό τίτλο σπουδών στη Λογιστική και τα Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Αγκυρας.
Επίσης, είναι συγγραφέας αρκετών δημοσιεύσεων σχετικά με τραπεζικά και χρηματοοικονομικά
θέματα.
«Είναι τιμή μου που μου ανατέθηκε η μεγάλη ευθύνη να ηγούμαι της Παρευξείνιας Τράπεζας σε μια εποχή έντονων προκλήσεων για ολόκληρη την περιοχή. Πιστεύω ειλικρινά ότι οι καλύτερες μέρες της περιοχής είναι μπροστά και είναι συλλογική μας ευθύνη να αντιμετωπίσουμε την κρίση, να πραγματοποιήσουμε στοχευμένες επενδύσεις σε ολόκληρη την περιοχή και να συμβάλουμε στο όραμα των μετόχων μας για αύξηση της περιφερειακής συνεργασίας και ανάπτυξης», δήλωσε ο νέος Πρόεδρος μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (TEAΕΠ ή Παρευξείνια Τράπεζα) είναι
διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία.
Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία χορηγώντας δάνεια, πιστωτικές γραμμές, συμμετοχές και εγγυήσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και εμπορίου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες-μέλη της. Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Παρευξείνιας Τράπεζας είναι “A-” από την Standard and Poor’s, και “Baa1” από την Moody’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *