Thursday , 28 March 2024

Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-«Θέλω να βοηθήσω όσο γίνεται περισσότερο τους συνανθρώπους μου μέσα από το πρίσμα του ανθρωπισμού»

Συνέντευξη στην Όλγα Γιοβαντζάκη

Παρά τα κινητικά προβλήματα, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος δεν έχει «την παραίτηση και τον συμβιβασμό ως επιλογή» στην ζωή του. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να βοηθήσει «όσο γίνεται περισσότερο τους συνανθρώπους μου μέσα από το πρίσμα του ανθρωπισμού στην πολιτική». Θεωρεί επιτακτική ανάγκη «την πρόσβαση των αναπήρων πολιτών  στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην αγορά εργασίας, στην δημόσια διοίκηση, στο σύστημα Υγείας» ενώ υποστηρίζει πως «ορθά η Αλβανία και τα Σκόπια δεν ξεκίνησαν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τους».

Κύριε Κυμπουρόπουλε, θα σας ταξιδέψω στο 1999, την πρώτη φορά που απασχολήσατε τα ΜΜΕ ως  έφηβος μαθητής με τις άριστες επιδόσεις σας όπου γίνατε αφορμή να αλλάξει ο νόμος περί σημαιοφόρων στις σχολικές παρελάσεις. Ποια ήταν τότε τα συναισθήματα σας; 

«Η πίεση που αισθάνεσαι, όταν είσαι 15 χρονών και ξαφνικά τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω σου και μάλιστα με τέτοια ένταση, είναι μεγάλη. Συγκρούονταν μέσα μου η επιθυμία να διεκδικήσω να σηκώσω την σημαία παρά την πίεση που αντιμετώπιζα ή να υποχωρήσω και να συμβιβαστώ. Η στήριξη όμως των καθηγητών και της οικογένειας μου αλλά και η αγάπη του κόσμου ήταν μεγάλη. Μπόρεσα έτσι να σταθώ αμετακίνητος στη θέση μου και να πετύχω. Την στιγμή που παρέλασα με την σημαία, καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο ήταν για εμένα μία στιγμή προσωπικής δικαίωσης αλλά και μία καταλυτική στιγμή για την εγκαθίδρυση της άποψης μου ότι το δίκαιο δικαιώνεται. Ποτέ ξανά δεν σκέφτηκα την παραίτηση και τον συμβιβασμό ως επιλογή στην ζωή μου». 

Διαβάζοντας κάποιος το βιογραφικό σας διακρίνει στο πρόσωπο σας έναν μαχητή. Έναν άνθρωπο με τεράστια δύναμη, αγάπη για τον συνάνθρωπο και για τα κοινά. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ως κάποιου είδους μαχητή. Κάνω τις επιλογές μου, δημιουργώ την πορεία μου και προσπαθώ να ζήσω την ζωή μου όσο πιο καλά μπορώ με τα εργαλεία που διαθέτω. Υποστηρικτές αυτής της ζωής οι γονείς μου και σίγουρα ο Θεός που με έχει βγάλει από αδιέξοδα σε κομβικά σημεία της πορείας μου. 

Με αυτήν την πορεία ήθελα να κάνω κάτι, να βοηθήσω όσο γίνεται περισσότερο τους συνανθρώπους μου μέσα από το πρίσμα του ανθρωπισμού στην πολιτική. Έτσι επέλεξα να είμαι υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία, πολύ απλά γιατί πιστεύω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει όραμα, σχέδιο και πρόγραμμα για την Ελλάδα. Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ικανός να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στον ελληνικό λαό. Επιπλέον όμως γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι ένας οργανισμός που μπορεί να εντοπίζει, να αναγνωρίζει τα σφάλματα και τις αδυναμίες της και να αυτοβελτιώνεται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή με διαβεβαίωσε πως μπορώ να λάβω όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που κρίνω ότι είναι αναγκαίες, στα πλαίσια του Ευρωκοινοβουλίου, χωρίς περιορισμούς και μάλιστα πως θα σταθεί συμπαραστάτης και αρωγός στις προσπάθειες μου αυτές. Και πράγματι έχω μια συνεργατική ανεξαρτησία, τόσο εγώ, όσο και όλοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ να δραστηριοποιηθούμε για να επιτύχουμε την υλοποίηση της κοινωνικής, οικονομικής ατζέντας μας. Η επιλογή μου να συστρατευθώ με την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αισθάνομαι πως δικαιώνεται καθημερινά. Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει πως είναι η καλύτερα προετοιμασμένη κυβέρνηση που είχε η χώρα εδώ και χρόνια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως έχει την στόφα ενός πραγματικού σύγχρονου statesman».

Έχει αλλάξει η καθημερινότητα σας από την ημέρα ανάληψης των νέων σας καθηκόντων;

«Ζω μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα τη ζήσω σε τόσο μικρή ηλικία. Σε μια τέτοια θέση μπορείς να επιλέξεις αν θες να είσαι παραγωγικός ή όχι και από την πρώτη στιγμή ήξερα πως ήρθα εδώ για να δουλέψω. 

Βέβαια η καθημερινότητα μου που σχετίζεται με την προσβασιμότητα και τις υπηρεσίες σχετιζόμενες με την αναπηρία μου στο Ευρωκοινοβούλιο είναι εύκολη καθώς δεν αντιμετωπίζω κανένα απολύτως πρόβλημα, που να μην μπορεί να επιλυθεί. Τώρα αν ρωτάτε για τον καθημερινό όγκο εργασίας αυτός πραγματικά είναι τεράστιος όχι όμως τόσος ώστε να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις, αρκεί να είσαι μεθοδικός, οργανωτικός και να έχεις καλούς συνεργάτες. Υπάρχουν πολλά ταξίδια, πολλές συναντήσεις και συνεδριάσεις στις οποίες συμμετέχεις. Στο Ευρωκοινοβούλιο αλλάζει η οπτική σου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Οι λύσεις παύουν να αναζητούνται στο περιορισμένο εθνικό επίπεδο αλλά στο διευρυμένο ευρωπαϊκό. Η σημαντικότερη αλλαγή όμως που βιώνω ως ευρωβουλευτής μαζί με τους συνεργάτες μου είναι στην επικοινωνία με τους πολίτες, στους οποίους οφείλω να εξηγώ πως η επίλυση των προβλημάτων τους θα επέλθει με την συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος και των διαδικασιών και όχι με την μεμονωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων, που παραπέμπουν σε πρακτικές του χθες». 

Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων με αναπηρία στην χώρα μας;

«Η απάντηση συμπυκνώνεται σε μία έκφραση, ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Το κράτος και οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν, να κατανοήσουν και να δράσουν με γνώμονα τον σεβασμό στην κάθε είδους διαφορετικότητα και τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Οφείλουμε να βελτιώσουμε την πρόσβαση των αναπήρων πολιτών  στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην αγορά εργασίας, στην δημόσια διοίκηση, στο σύστημα Υγείας. Ποτέ μου δεν πίστεψα στην ύπαρξη πολιτών δεύτερης κατηγορίας και δεν υπέκυψα στους κοινωνικούς αποκλεισμούς. Όντως στην χώρα μας υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν και είμαι σίγουρος ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία αυτά θα πραγματοποιηθούν. Ως απλός πολίτης αλλά και ως ευρωβουλευτής συνεχίζω να λειτουργώ ως ένας άνθρωπος που δε ξεχνώ από που προέρχομαι και που θέλω να φτάσω για μένα αλλά και για το σύνολο των συμπολιτών μου».

Αποϊδρυματοποίηση  και προσωπικός βοηθός. Το πολυετές αίτημα του αναπηρικού κινήματος είδαμε να υλοποιείται  το 2018. Ωστόσο εσείς βλέπετε εφικτό να μπορέσει να υλοποιηθεί άμεσα στην χώρα μας η Σύμβαση του ΟΗΕ και  ειδικά το άρθρο 19;

«Σε ποια υλοποίηση αναφέρεστε; Γιατί αν μιλάμε μόνο για τις αλλαγές που προβλέφθηκαν για το άθλιο και καταδικαστικό περιβάλλον των Λεχαινών που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ και τελικά άφησε ανολοκλήρωτες, τότε εγώ δε βλέπω καμιά πρόοδο. Είμαστε ακόμα στο τίποτα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα και ήδη έχουμε  καθυστερήσει κάποιες δεκαετίες ως χώρα όσον αφορά την Ανεξάρτητη Διαβίωση και τον προσωπικό βοηθό, άρα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να τεθεί από κανέναν ως μακροπρόθεσμος στόχος. Είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει χτες, εφόσον η ελληνική Βουλή το ψήφισε το 2012 στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ. Υπάρχει στην ατζέντα της σημερινής κυβέρνησης και αισιοδοξώ πως το θέμα είναι πλέον μόνο διαδικαστικό και θα δούμε άμεσα σχετικές θεσμοθετήσεις που θα βάλουν σε εφαρμογή συστήματα Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Οι αλλαγές προετοιμάζονται ουσιαστικά».

Πιστεύετε ότι η στάση που ακολουθεί η χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό  θα είναι αποτελεσματική;

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει μία πρωτόγνωρη προσφυγική πίεση. Το προσφυγικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκών διαστάσεων και ως τέτοιο οφείλει να αντιμετωπιστεί τόσο από την Ελλάδα και από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση φύλαξης συνόρων, επιστροφή 10.000 μεταναστών μέχρι το 2020, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, σαφείς κανόνες και όροι για τα κέντρα φιλοξενίας, κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και εντός των πλαισίων του ευρωπαϊκού δικαίου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι συζητήσεις καθημερινά ολοένα και εντείνονται και σίγουρα ο τρόπος διαχείρισης στο μέλλον θα μεταβληθεί». 

Ποια η θέση σας όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας και των Σκοπίων στην Ε.Ε.;

«Προσωπική μου θέση, ήταν και είναι πως δεν υπάρχουν ώριμες συνθήκες, για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές τους διαπραγματεύσεις για τις δύο προαναφερθείσες χώρες. Όσο η Αλβανία καταπιέζει την ελληνική μειονότητα, με τις πράξεις της και επιδεικνύεται ανοχή από τις αλβανικές αρχές σε όσους αναδεικνύουν το ανύπαρκτο ‘Τσάμικο’. Η Αλβανία έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει μέχρι να καταστεί κράτος δικαίου. Το ίδιο ισχύει και για τα Σκόπια στα οποία υφίστανται πολιτικές δυνάμεις που δεν επιθυμούν τη συνδιαλλαγή και τη συνεργασία με την Ελλάδα και απειλούν να αναθεωρήσουν ή να παγώσουν ακόμα και την απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ πρέπει να αντιληφθούν πως η ένταξη σε αυτή είναι ένα προνόμιο που πρέπει να κερδηθεί και όχι αυτονόητο δικαίωμα. Τα κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ οφείλουν να αποδεχθούν, σεβαστούν και τηρήσουν τις αρχές, αξίες και κανόνες της αλλιώς η πόρτα θα παραμείνει κλειστή. Δυστυχώς η Αλβανία και τα Σκόπια είναι ανέτοιμα ως κράτη και άρα ορθώς δεν ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις τους».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *