Sunday , 5 May 2024

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε πάνω από 500 στόχους στη Γάζα – Στην Αθήνα οι πρώτοι Έλληνες από το Ισραήλ

Οι ισραηλινές δυνάμεις δίνουν μάχη εναντίον ενόπλων της Χαμάς σε επτά με οκτώ σημεία εκτός της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με πληροφορίες επλήγησαν περισσότεροι από 500 στόχοι, θέσεις της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας και της οργάνωσης «Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ». «Εξαπολύθηκαν αεροπορικά πλήγματα και βολές του πυροβολικού στο θύλακα», ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Σφοδρές μάχες

Το Ισραήλ σφυροκόπησε την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα μετά την επίσημη κήρυξη πολέμου κατά της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς. Περίπου 100.000 Ισραηλινοί έφεδροι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στη Γάζα, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές ότι προετοιμάζεται χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα. Σφοδρές μάχες συνεχίζονται μεταξύ ενόπλων της Χαμάς και ισραηλινών στρατευμάτων σε τουλάχιστον τρεις περιοχές στο νότιο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων ένα κιμπούτς στην Καρμία και στις πόλεις Άσκελον και Σντερότ. Οι περιοχές όπου διεξάγονται μάχες είναι συνολικά τουλάχιστον επτά στο έδαφος του Ισραήλ.

Ο αιματηρός απολογισμός
Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι ελέγχει πλέον το αστυνομικό τμήμα στη Σντερότ, ωστόσο πολλά συνοριακά περάσματα παραμένουν ανοιχτά. Ο τελευταίος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 413 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα Υγείας της Παλαιστίνης και περισσότερους από 700 Ισραηλινούς, σύμφωνα με αναφορές διεθνών ΜΜΕ. Η Χαμάς και η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ υποστηρίζουν ότι κρατούν περισσότερους από 130 ανθρώπους αιχμάλωτους μέσα στη Γάζα. Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς ήρθε μετά την έφοδο Ισραηλινών εποίκων στον περίβολο του τζαμιού Αλ Άκσα τις τελευταίες ημέρες και τον αριθμό ρεκόρ των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες

Στο πλευρό του Ισραήλ η Δύση
Η «μαύρη μέρα του Ισραήλ», όπως τη χαρακτήριζε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, συγκλόνισε όλον τον κόσμο με δεκάδες ηγέτες να εκφράζουν την απόλυτη αλληλεγγύη τους στον ισραηλινό λαό. Η απάντηση του Ισραήλ ήταν άμεση και σκληρή, αλλά όπως φαίνεται θα οδηγηθούμε σε μακρόχρονη σύρραξη. «Παίρνει περισσότερο καιρό από όσο αναμέναμε», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η Δύση στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ με τις ΗΠΑ να στέλνουν το αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford και έκτακτη στρατιωτική βοήθεια. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έδωσε εντολή να «ντυθεί» η Ντάουνινγκ Στριτ με τη σημαία του Ισραήλ. Το Ιράν κατηγορείται ότι στηρίζει τη Χαμάς, ενώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση, καταδικάστηκε η ισλαμιστική οργάνωση, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία, γεγονός το οποίο στηλίτευσε η Ουάσινγκτον.

Στην Αθήνα οι πρώτοι Έλληνες από το Ισραήλ
Από το Ισραήλ επέστρεψαν 81 Έλληνες, πάει όπου είχαν για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Έφτασαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν τη 1.00 σήμερα τα ξημερώματα. Τις στιγμές που έζησαν στο Ισραήλ από την έναρξη των επιθέσεων το περασμένο Σάββατο περιέγραψαν όσοι επέστρεψαν, ενώ όλοι δήλωσαν ανακουφισμένοι. Χαρακτηριστικά κάποιοι έκαναν αναφορά στα «bomb rooms», δηλαδή στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια που υπάρχουν μέσα στα σπίτια για την περίπτωση βομβαρδισμού, στα οποία χρειάστηκε να παραμείνουν για αρκετές ώρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *